2048. Het Collectief is aan de macht en heeft enkele strenge regels uitgevaardigd die de bevolking moet naleven: dezelfde kleder- en haardracht, dezelfde maaltijden, dezelfde huizen en hetzelfde loon ongeacht de job. Het lijkt eenvoudig, maar elke misstap wordt genadeloos afgestraft. Het Collectief voerde ook de doodstraf terug in en niets is zo boeiend als ellendetainment. Daarom wordt De Executie live uitgezonden op tv: vijf jongeren worden in kooien boven een afgerond gehangen. Slechts één van de vijf zal een tweede kans krijgen binnen Het Collectief. Bij de andere vier zal de bodem van hun kooi worden weggeklapt tijdens de show. Welkom bij De Executie!

Tijdens het schrijven van de korte inhoud krijg ik meteen terug rillingen. Wat een meesterlijk, maar eng realistisch boek is dit!

Bij het lezen van de korte inhoud vraag je je waarschijnlijk af hoe mensen zulke gruwelijke dingen bedenken en maak je waarschijnlijk de kanttekening dat zoiets in onze wereld nooit zal gebeuren. Maar denk eens even na: gebeurt het niet al een heel klein beetje? Vermaken wij ons bijvoorbeeld niet bij het kijken naar Temptation Island als de zoveelste relatie stukloopt? Hoe dieper je erover nadenkt en hoe je verder je vordert in het verhaal, hoe meer je als lezer begint te beseffen dat het misschien onredelijk lijkt, maar dat het lang niet onmogelijk is. Dit maakt dat je als lezer nog dieper in het verhaal wordt getrokken en sterk meeleeft met de verschillende personages.

Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van de vijf jongeren in de kooien. Je volgt ze één voor één waardoor je een volledige kijk krijgt in hun hoofd en hun gevoelens sterk binnenkomen: de angst om te vallen, de woede voor het onrecht en het verdriet als ze denken aan wie en wat ze achterlaten.  Je zit als het ware samen met alle anderen in de tv-studio en ziet het gruwelijkste ooit gebeuren: de bodem van een kooi die openklapt.

De vlotte schrijfstijl van Bakhuis zorgt ervoor dat je door het verhaal vliegt. Bladzijde na bladzijde weet ze de spanning hoog te houden waardoor je het boek niet weg kan leggen. Daarnaast voorziet ze spannende plottwists waardoor het verhaal meermaals een andere wending kreeg dan je zou verwachten, wat de spanning enkel opdrijft.

De Executie is zonder twijfel een van de betere YA op de markt. Daniëlle Bakhuis zorgt voor een verhaal boordevol actie en avontuur, geweldige hoofdpersonages die voldoende van elkaar verschillen om het interessant te houden en enkele plottwists die je omver blazen. Dit is een meesterwerk en een grote kanshebber voor de prijs van Beste Boek voor Jongeren!

De Executie / Daniëlle Bakhuis / Best of YA – Unieboek|Het Spectrum / 2019 / 246 blz. / ISBN 9789000365975

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

.

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment