Marilla Cuthbert is dertien jaar oud wanneer haar leven voorgoed veranderd. Haar moeder sterft in het kraambed, en van het ene op het andere moment krijgt Marilla de verantwoordelijke taak om het huishouden draaiende te houden op de boerderij waar ze woont met haar vader en haar broer. In Avonlea – een kleine, hechte boerengemeenschap – biedt het leven een meisje weinig keuzes, hoe slim en ambitieus ze ook is. Marilla’s enige connectie met de buitenwereld is tante Elizabeth, haar moeders zus. Deze sterke, ongehuwde dame heeft het eiland verlaten en woont in de grootste stad van de provincie, waar ze haar eigen geld verdient als naaister.

Geïnspireerd door haar tante durft Marilla naarmate ze ouder wordt steeds meer te ondernemen. Door liefdadigheidswerk voor een weeshuis dat in het geheim dienst doet als schuilplaats voor weggelopen slaven, raakt ze politiek betrokken. Daarmee brengt ze haar ontluikende romance met een jongen uit het dorp in gevaar – maar wil ze eigenlijk wel het ene boeren huishouden voor een ander verruilen? Of durft ze haar dromen te volgen om een verschil te maken in de wereld?

Als je mij een beetje kent, dan weet je dat een van mijn favoriete kinderboekenseries de boeken van Anne van het Groene Huis waren. Marilla is de vrouw die Anne adopteert en waardoor Anne uiteindelijk in Avonlea terecht komt. Ik was dan ook ontzettend enthousiast toen ik hoorde dat er een boek over de jeugd van Marilla zou komen. Wellicht niet van de schrijfster van de Anne serie, maar ik was zo benieuwd naar hoe Marilla geworden is tot de vrouw die ze in de originele serie is.

Het verhaal brengt ons naar Marilla en Matthew als tieners, de leeftijd die Anne ook had toen ze bij hen kwam wonen. Het boek is hartverwarmend en tragisch tegelijkertijd. Wat wel leuk is, is dat we alle bekende personages terug zien komen, de Blythes, Rachel, maar ook andere bekende dingen zoals frambozensiroop en bessenwijn.

De politieke geschiedenis en het tijdsbestek waarin het boek plaats vindt, zijn zo realistisch geschreven dat het lijkt alsof je er zelf rond loopt. De relatie tussen Marilla en haar verlegen maar vastberaden broer, Matthew, maar ook de geliefde uit de Groene Huis serie, John Blythe, spelen een grote rol in Marilla. Ondanks dat we weten hoe het eindigt, is het een goede aanvulling voor mensen die van Anne houden.

McCoy schrijft in het ‘woord van de auteur’ dat ze het mysterie wilde oplossen dat in hoofdstuk 37 van Anne van het Groene Huis naar voren komt. In dit hoofdstuk vertelt Marilla aan Anne dat ze vroeger goede vrienden was met John Blythe, men noemde hem haar toekomstige geliefde. Anne vraagt vervolgens wat er gebeurd is tussen de twee. Marilla is McCoy’s antwoordt op deze vraag.

Marilla’s verhaal wordt verweven met zowel de Canadese als Amerikaanse geschiedenis, wat voor mij het boek nog aantrekkelijker maakte. Canadezen werden verdeeld door hen die trouw waren aan de kroon en zij die onafhankelijkheid wilden. Ook de bewoners van Avonlea voelen al snel deze spanning. Amerika is verdeeld wanneer het gaat om de slavernij, het Noorden en Zuiden keren zich tegen elkaar. Slaven die zijn gevlucht, vluchten naar Nova Scotia en we zien de reacties op de Amerikaanse burgeroorlog. In een verrassende wending, helpt Marilla twee jongens om zich te verstoppen voor de mannen die de slaven weer terug proberen te krijgen.

Misschien was mijn favoriete gedeelte van het boek wel de geschiedenis van Marilla’s vriendschap met Rachel en haar liefde voor John Blythe, waar ze nooit wat in heeft ondernomen, omdat ze rouwde om haar moeder en de verantwoordelijkheid die ze voelde na haar dood.

Sarah McCoy heeft een krachtig boek neergezet waarin Marilla’s verhaal verteld wordt. Een perfect boek voor fans van L.M. Montgomery’s Anne van het Groene Huis. Lezers kunnen hun hart ophalen aan ieder stukje van het verhaal dat goed aansluit bij de originele serie.

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 30 jaar, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en een ware boekendraak. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.

Marilla / Sarah McCoy / Vertaling Titia Ram / Uitgeverij Boekerij / 2019 / 368 blz. / ISBN: 978 9022 584 590

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

 

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment