Niets is Gelogen is de debuutroman van Sacha Bronwasser. In het boek opent de Nederlandse kunstjournalist Gala Versluis een tentoonstelling in Kortrijk en maakt ze kennis met de flamboyante arts en mecenas Pé Derkinderen. Een samengeraapt gezelschap gaat met hem op pad voor een ontspannen nazit, maar de avond verloopt heel anders dan gedacht door een intense gebeurtenis. Iedereen staat op dat moment op scherp. Achteraf blijkt echter dat elke aanwezige het moment anders heeft beleefd. Het maakt een precieze reconstructie onmogelijk. De herinnering blijkt een onbetrouwbare, grillige bondgenoot.
De kunstenaar, de bankier, de gynaecoloog, de galeriehouder, de journalist en de adviseur ervaren ieder de gevolgen van wat zich op deze avond heeft afgespeeld. Hun verhouding tot elkaar, hun ideeën over leven en dood en de rol van kunst kunnen niet hetzelfde blijven.

Niets is Gelogen speelt een spel met de lezer. Een spel met de herinnering. Het verhaal begint dichtbij het einde. Waardoor ik net als het hoofdpersonage, Gala, achter de waarheid moest zien te komen. Die werd stap voor stap verhuld op een manier waar ik helemaal gek van werd. Het boek neemt je mee op een reis door wat we niet weten. Iets waar je achter wilt komen maar wat op zo’n manier onthult wordt aan de lezer dat het bijna onbetrouwbaar wordt. Dit is zo een boek waarbij je denkt: ‘wat heb ik nou eigenlijk gelezen?’.

Gala reist naar Kortrijk samen met Fatima om een tentoonstelling te openen van fotografe Lisa van Staal, iemand die heel confronterend haar eigen lichaam fotografeert. Ook Lisa’s galeriehouder Paul en haar man Maxim zijn van de partij. In Kortrijk is Pé Derkinderen al aanwezig, gynaecoloog en verzamelaar van Lisa’s werk. Het is 25 mei 2013, na de opening van de tentoonstelling gaat het gezelschap nog wat drinken en eten in een restaurant. Daar gebeurt iets heftigs met Pé, hij stikt bijna in een lap hertenbiefstuk.

Wanneer Gala ruim vijf jaar later hoort dat hij is overleden, probeert ze de bewuste avond te reconstrueren. Ik heb voor mezelf niet duidelijk kunnen krijgen waarom ze dit doet. Iedereen die aanwezig was tijdens die avond, heeft de avond anders ervaren. Logisch ook. Waarom wil Gala die avond duidelijk krijgen, om haar geheugen te prikkelen? Als kind heeft Gala haar vader verloren en ineens komen haar herinneren aan hem terug. Het boek gaat ook niet over vader en dochter, het wordt maar terloops genoemd.
Je leert de personages allemaal kennen, maar tot op zekere hoogte. Het is van alles wat en toch is het goed geschreven.

Ik kreeg het boek dan ook niet helemaal duidelijk voor mezelf. Iets wat ik jammer vond, al had ik het boek als verrassing opgestuurd gekregen had ik er meer van verwacht dan wat ik uiteindelijk gelezen heb. Ik kon me niet helemaal in het boek verliezen, het was het allemaal nét niet. Het boek is poëtisch en filosofisch, daarmee ook niet helemaal mijn stijl. Ik moest gigantisch uit m’n comfortzone kruipen om dit boek uit te lezen.

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 30 jaar, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en een ware boekendraak. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.

Niets is Gelogen / Sacha Bronwasser / Uitgeverij Ambo|Anthos / 2019 / 256 blz. / ISBN: 978 9026 346 156

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

.

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment