Vanuit het niets verscheen het kwaad in de wereld, waarbij vooral de Verenigde Staten getroffen werden. Miljoenen mensen stierven door de zogenaamde Kaalslag, waarbij een ongekende kracht mensen letterlijk uiteen trok. Als de geheime dienst erachter komt dat voorspellingen van een zogenaamde Sibyl constant blijken uit te komen, gaan ze op zoek naar de Uitverkorenen. Dit blijken vijf tieners te zijn, die het moeten opnemen tegen ‘de Duistere’. Tien jaar na het verslaan van het kwaad in de wereld worden de nu twintigers bijeengeroepen om het jubileum te vieren. Alles waar ze tien jaar geleden voor hebben gevochten lijkt teniet te gaan als één van de vijf plotseling overlijdt…

Er is één ding die je schrijfster Veronica Roth moet nageven; ze kan ontzettend goed nieuwe werelden bedenken. Net zoals de Divergent series speelt Uitverkoren zich af in Chicago. Alleen in het nieuwe boek van Roth spelen parallelle universums, hevels die magie kunnen uiten en magische artefacten een grote rol. Het is duidelijk te merken dat Roth grondig voorwerk heeft gedaan tijdens bij schrijven van dit boek. Er komt bijvoorbeeld een Naald van Koschei voor in het verhaal. Als je als lezer dit op internet zoekt, blijkt dit afkomstig te zijn uit een Russische mythe. Daarnaast legt Roth heel mooi het principe van parallelle universums erg begrijpelijk uit, waardoor het boek een wetenschappelijk tintje krijgt. Als laatste komt Roth met een nieuw concept: er zijn hevels die een soort metalen laag over een bepaald lichaamsdeel (polshevel, nekhevel) hebben en deze geleiden magie.

Het boek wordt in de marketing neergezet als een fantasyboek voor volwassenen, maar het voelt toch meer als een Young Adult boek. De personages zijn voor hun leeftijd nog erg jong in hun gedrag en daarnaast snijdt het boek niet per se ‘volwassen’ thema’s aan. Er is geen verschil in niveau te ontdekken tussen Uitverkoren en de Divergent series, die wel Young Adult is.

Romantiek lijkt tegenwoordig bijna niet te kunnen ontbreken in fantasy boeken. Roth heeft in haar boek ook een poging gedaan om dit te verwerken, maar het voegt eerlijk gezegd niets toe aan het verhaal. Integendeel, het verhaal zou sterker geweest zijn als Roth de romance achterwege had gelaten. De relatie voelde heel onnatuurlijk, alsof het in het boek geschreven was zodat er maar een romantische relatie in voorkwam. De personages in Uitverkoren zijn erg verschillend, maar Roth had hier meer van gebruik mogen maken. Er had meer ingewijd mogen worden over hun karakter, geschiedenis en beweegredenen. Nu was het vooral één hoofdpersoon die de lezer leerde kennen, terwijl er zoveel leuke personages waren.

De lay-out en de vormgeving van het boek verdienen zeker complimenten. De cover is erg mooi, zelfs een mooiere kleurcombinatie dan de Engelse versie. Daarnaast is het heel afwisselend en leuk dat er verschillende fragmenten zijn opgenomen uit dossiers, essays en nieuwsbladen. Deze hebben elk hun eigen vormgeving en zorgen voor afwisseling in het verhaal. Er worden steeds kleine stukjes informatie losgelaten die de lezer triggeren om door te lezen en de werelden beter te begrijpen. Qua plottwisten heeft Veronica Roth ook een compliment verdient en hiermee bewijst ze weer een heel stabiele schrijfster te zijn die goede boeken aflevert.

Uitverkoren is een boek dat niet alleen lezers van Divergent zal aantrekken, maar ook andere fantasy/science fiction fans. Roth heeft een heel mooie wereld in elkaar gezet, maar het was interessanter geweest als de lezer meer kennis kon maken met de personages. Uitverkoren is een superleuk vakantieboek en zal lezers zeer tevreden achterlaten!

Hoi! Ik ben Maaike, student geneeskunde. Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Tijdens het reizen naar wedstrijden of trainingen vind ik het heerlijk om een boek te lezen. Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten.

Uitverkoren / Veronica Roth / Vertaling Anne-Marieke Buijs / Uitgeverij Boekerij / 2020 / 428 bladzijden / ISBN 978 90 225 89380

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

.Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment