Nell Flynn is agente bij de eenheid Gedragsanalyse van de FBI. Haar verleden heeft ze grotendeels achter gelaten in Suffolk County, de plek waar ze haar hele jeugd heeft gewoond samen met haar vader rechercheur Martin Flynn. Nu, jaren later, keert ze terug om haar vader te begraven nadat hij een fataal motorongeluk heeft gehad. Tijdens haar terugkeer naar Long Island raakt Nell echter betrokken bij het onderzoek naar de moord op twee jonge vrouwen. Haar interesse voor het onderzoek leidt ertoe dat ze dieper gaat graven, en het lijkt steeds waarschijnlijker te worden dat haar vader op onbekende manier betrokken was. Ondertussen worstelt Nell met de herinneringen aan haar overleden moeder die boven blijven komen. De details over de moord op haar moeder heeft ze nooit gekend, maar zal Nell de waarheid naar boven weten te halen over de raadselachtige seriemoorden?

Het hoofdpersonage in dit verhaal is geen standaard karakter. Nell is op het eerste oog een redelijk kille vrouw die leeft voor haar werk. Ze vertelt over de omgeving van Suffolk County, haar jeugd, haar vader, maar nauwelijks over zichzelf. Enerzijds wekt dit interesse bij lezers. Haar beweegredenen zijn ongrijpbaar en je wordt nieuwsgierig gemaakt naar de échte Nell, die schuilgaat achter haar zakelijke FBI-persona. Anderzijds maakt dit het op sommige punten in het verhaal moeilijk om je in te leven in het personage en echt in het verhaal te kruipen. Net iets te laat in het verhaal krijg je pas een zachtere kant van Nell te zien.

Naast dat de karakterontwikkeling zich iets eerder had mogen voordoen, had ook de actie beter gedoseerd kunnen worden in dit verhaal. Het begin van Meisjes zoals wij draait voornamelijk om het leren kennen van de omgeving en later ook de moordzaak waarin Nell verwikkelt raakt. Op een ontzettend gedetailleerde manier schetst Alger een beeld van Long Island, waardoor je dingen zoals het ouderlijk huis van Nell precies voor je kunt zien. Ook worden tegenstellingen tussen de luxe in The Hamptons en armoede in de inheemse gemeenschappen nauwkeurig uitgezet, wat bijdraagt aan het begrijpen van de personages die later voorbij gaan komen. Echter, aan dit beschrijvende deel zijn zoveel pagina’s gewijd dat je je op een gegeven moment gaat afvragen of er nog iets gaat gebeuren omtrent het oplossen van de moorden. Aan het einde doen zich eindelijk de ontwikkelingen voor waar iedereen op heeft gewacht, maar op dat moment volgen ze zo snel op elkaar dat het plot lastig te begrijpen wordt. Ondanks de onprettige verdeling van actie in het verhaal, valt er niks aan te merken op het plot zelf. In tegendeel, de ontknoping bevat zeker een onverwachte plottwist waar menig lezer van op zal kijken. Door het verhaal heen word je regelmatig op het verkeerde spoor gezet door Alger en dat maakt de verbazing over de ontknoping des te groter.

Al met al is Meisjes zoals wij absoluut het lezen waard, enkel en alleen al om je te kunnen verbazen over de ontzettend originele afloop van het verhaal!

Meisjes zoals wij / Cristina Alger / Uitgeverij Nieuw Amsterdam / Vertaling Gerda Baardman en Jan de Nijs / 2020 / 270 blz. / ISBN 9789046825747

Janine van der Molen:Ik ben 18 jaar oud en ik studeer Economics and Business Economics aan de Rijksuniversiteit Groningen. In mijn vrije tijd ben ik vrijwel altijd te vinden met een grote kop thee en een goed boek, van thrillers tot fantasy en klassieke literatuur in zowel Nederlands als Engels. Een favoriet genre heb ik dus niet echt, zolang het boek maar een interessant plot heeft en goed is.

.

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment