Met De vrouw die haar stoute schoenen zocht heeft Cecelia Ahern een onvergetelijke, sprankelende en fantasierijke verhalencollectie gemaakt.
De verhalen gaan over de intiemste, persoonlijkste momenten in het leven van een vrouw – wanneer je overweldigd wordt door verlangen of schuldgevoelens, wanneer je je geïntimideerd of onzichtbaar voelt. Cecelia Ahern onderzoekt de eindeloze manieren waarop vrouwen door tegenspoed heen breken met humor, vindingrijkheid en mededogen. Wat gebeurt er dan en hoe vinden ze een weg daaruit.

Misschien had ik dit boek leuker moeten vinden dat dat ik ‘m vond. Deze korte verhalen zorgden er niet voor dat ik me geïnspireerd voelde als vrouw, of gemotiveerd, of betrokken. Om eerlijk te zijn, vond ik het grootste gedeelte bijna pijnlijk. Ik heb meerdere keren op het punt gestaan het boek naast me neer te leggen en niet meer verder te gaan. Uiteindelijk heb ik me er doorheen geworsteld.

Ik had graag deze dertig verhalen willen lezen en mezelf er in willen vinden. Misschien wel zoveel dat, mocht ik het boek zelf geschreven hebben, mijn verhaal ‘De vrouw die teveel klaagde’ zou heten. Iets wat best interessant klinkt eerlijk gezegd. Deze korte verhalen tonen de typische sociale waarden en normen die een vrouw treffen en verpersoonlijken het op een ondraaglijke manier. Elke maatschappelijke nakoming is verwikkeld in een letterlijke verhaallijn. Elk verhaal wordt verteld met een soort magisch realisme; een derde persoon vanuit een ver perspectief. Dat beviel me wel goed maar het verloor daarmee het verband met de echte wereld, ook al zijn deze verhalen geschreven om de worsteling van de moderne vrouw in gedrukte taal te beschrijven.

Het idee achter deze korte verhalen als een feministisch meesterwerk is echt iets waar ik me volledig achter kan plaatsen, maar de uitvoering ervan is niet zoals ik het verwacht had. Cecelia Ahern beschrijft onzekerheden en gevoelens van vrouwen. Het is zo geschreven alsof een vrouw geen mens meer is. Gevoelens worden omgezet in letterlijke verbeeldingen en nemen het platform over dat de vrouwen in de verhalen hadden moeten hebben. Het is erg gebaseerd op emoties en het moraal van het verhaal lijkt altijd ‘je gevoelens zijn terecht’ – wat ze uiteraard ook zijn, maar ik had graag gezien dat ze gevierd werden voor wat ze zijn. Gevoeligheid en empathie komen van een diepe, begripvolle plek die niet alle zoogdieren hebben. Ik ben er trots op dat ik emotioneel word en ooit eens hysterisch gehuild heb bij een Harry Potter boek, ik ben er trots op dat ik ooit huilde omdat ik dood dier langs de kant van de weg vond. Cecelia Ahern beschrijft onze gevoelens meer op een ‘ja we hebben gevoelens, dus?’ manier.  Waarbij ik dan vervolgens denk, ‘ja, dit zijn mijn gevoelens, zijn ze niet geweldig en mooi en laten ze zien hoe wij als mens zijn?’

Al met al vind ik het jammer dat dit boek me zo tegenviel. Ik heb meerdere boeken van Cecelia gelezen en bijna allemaal vond ik ze geweldig. Voor Altijd is nog altijd mijn favoriete boek. Dit boek met korte verhalen had zoveel beter kunnen zijn, en ik hoop dat wanneer ik in toekomst weer een boek van Cecelia mag lezen dat ik er dan meer van geniet dan deze. Dit boek was een worsteling om doorheen te komen. Uiteraard is dat mijn persoonlijke mening en kunnen andere lezers er misschien wel van genieten.

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 30 jaar, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en een ware boekendraak. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.

De vrouw die haar stoute schoenen zocht / Cecelia Ahern / Vertaling Daniëlle Stensen / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2020 / 288 blz. / ISBN 978 9024 584 895

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

.

 

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment