In Birthday volg je over een periode van zes jaar het leven van twee beste vrienden, Eric en Morgan. Ze zijn geboren op dezelfde dag, op hetzelfde tijdstip en in dezelfde plaats. Elk jaar vieren ze hun verjaardag samen, maar hoe ouder ze worden hoe meer hun vriendschap veranderd. Morgan zit gevangen in zijn eigen lichaam en worstelt hierdoor met de moeilijke keuze om te leven als zijn ware zelf, omdat hij met zijn huidige leven als jongen ongelukkig is. Eric lijkt een perfect bestaan te hebben: hij is een populaire footballspeler en weet zijn plek in de wereld, maar ook hij heeft zo zijn problemen. Langzaam maar zeker groeien Eric en Morgan uit elkaar, want wat doe je als je niet meer jezelf durft te zijn bij je beste vriend? 

Na het lezen van een paar hoofdstukken van dit boek wist ik al dat ik tissues nodig zou hebben. Ik vond het heel lastig om te lezen hoe Morgan het feit dat hij liever een meisje wil zijn zo verborgen probeerde te houden voor iedereen. Elke verjaardag lees je meer wanhoop vanuit zijn kant en ook hoe moeilijk het was voor Eric om te begrijpen wat er nu allemaal gebeurde. Ik kon het boek bijna niet meer wegleggen, omdat ik zo meevoelde met zowel Morgan als Eric. 

Voor mij heeft het veel toegevoegd dat het verhaal vanuit twee perspectieven is geschreven. Zo volgde je Morgan zijn gedachten over het wel of niet vertellen van zijn geheim en Eric in zijn gevoel dat hij zijn beste vriend aan het kwijtraken was, maar niet wist wat hij hieraan kon doen. Je kan zien dat de schrijfster heel veel aandacht heeft gestoken in de opbouw van de karakters. Alle karakters hebben eigen hobby’s en interesses en geen enkel personage in het boek is vlak. Dat vond ik als lezer fijn, want dat maakt het makkelijker om je te kunnen identificeren met de personages. 

Ik zou dit boek zeker aanraden wanneer je op zoek bent naar een heftig maar wel hoopvol boek. Het is prachtig geschreven en snijdt belangrijke onderwerpen aan. 

Ik ben Mandy, ik ben 21 jaar oud en werk momenteel als medewerker maatschappelijke zorg in een verzorgingstehuis. Ik houd onwijs veel van lezen en lees voornamelijk contemporary en fantasy. Ik kan mij helemaal verliezen in verhalen en doe dit dan ook graag. 

Birthday / Meredith Russo / Vertaling Margot Reesink / Van Goor / 2019 / 256 blz. / ISBN 9789000370450

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

.

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment