Het dilemma gaat over de 40-jarige Livia die ter gelegenheid van haar verjaardag een groot feest geeft voor familie en vrienden. Haar grootste droom, een knalfeest, komt uit. Livia wil dolgraag een groot feest om te compenseren voor het huwelijksfeest dat ze nooit heeft gehad. Echter mist er een genodigde, namelijk dochter Marnie. Zij zit voor haar studie in Hong Kong en kan niet op tijd thuis zijn voor het feest. Een groot gemis, maar stiekem vindt Livia het heerlijk dat haar dochter niet thuis is. Ze moet haar man Adam namelijk een groot geheim over hun dochter vertellen. Adam wil echter alles perfect geregeld hebben en zorgt voor vliegtickets voor Marnie, zodat ze toch bij het feest kan zijn. Dan gebeurt er opeens iets verschrikkelijks op de dag. Adam moet het Livia vertellen maar wil haar feestbubbel nog niet verpesten. Wat zal hij doen?

Dit is de eerste roman van schrijfster B.A. Paris. Eerder las ik haar thrillers Achter gesloten deur en Breng me terug met veel plezier en was dan ook benieuwd naar haar romandebuut. De cover van deze roman is mooi en spring in het oog, dit komt door de witte cover met daarop de rode bloem die zijn blaadjes verliest. Het heeft iets treurigs en past bij het verhaal.

Het verhaal bestaat uit twee verhaallijnen, die van Livia en van Adam. Je volgt de twee tijdens de vierentwintig uur van het feest. Het boek is opgebouwd uit hoofdstukken die de tijdlijn aangeven, bijvoorbeeld 12.00-13.00 uur, waardoor je als lezer precies weet waar je je bevind in het verhaal en welke hoofdpersoon je volgt. Hierdoor werkt het verhaal uiteindelijk naar een climax toe en kun je het boek als lezer maar moeilijk wegleggen.

Dat B.A. Paris een vlotte schrijfstijl had wist ik al. Het boek leest lekker weg en is makkelijk te volgen, ondanks de extra personages die voorkomen in het verhaal. De gebeurtenissen in het verhaal zijn misschien wat veel en niet allemaal even geloofwaardig, maar dit doet zeker geen afbreuk aan het verhaal als geheel. Wanneer de personages dichter bij de ontrafeling van elkaars geheimen komen, ben je als lezer steeds nieuwsgierig hoe ze dit aan elkaar gaan vertellen. Het onderwerp van het verhaal – hoever ga je voor het geluk van anderen – is zeker in deze rare tijden een relevant thema. 

Het dilemma is een vlot geschreven roman, waarin de hoofdpersonen goed tot hun recht komen. Je ziet ze worstelen met hun geheimen en angsten. Een mooie roman, die ik zeker aan zou raden!

Deze recensie is geschreven door Kim Landwer, 25 jaar. Als ik even niet met mijn neus in de boeken zit ben ik verpleegkundige op een recovery.

Het dilemma / B.A. Paris / Vertaling Ireen Niessen / Uitgeverij Ambo | Anthos / 2020 / 368 blz. / ISBN 9789026351204

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

.

 

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment