Om zich goed voor te bereiden op het schrijven van dit tweede deel van de geplande vier, verbleef schrijfster Kate Mosse (1961) een tijdje op het Spui in Amsterdam. ’s Ochtends, om de drukte te vermijden, ging ze wandelen. Het verhaal speelde zich, terwijl ze door het decor heen liep, af in haar hoofd. Vervolgens keerde ze terug naar het Spui om het allemaal op papier te zetten. De resulterende roman Stad van Tranen noemt zij zelf een liefdesbrief aan Amsterdam. Toch speelt het boek zich niet alleen hier af: de karakters die we kennen uit het eerste deel (Tijden van Vuur, 2018) zijn ook in Puivert en in Parijs. Deze afwisseling aan haar manier van werken zijn succesvol. Stad van Tranen is een spannend en ontzettend veelzijdig vervolg dat ruikt naar meer.

Dit boek begint waar de epiloog van Tijden van Vuur eindigde: in Puivert, het jaar 1572. Minou Joubert en haar man Piet Reydon hebben twee kinderen gekregen. Marta en haar jongere broertje Jean-Jacques genieten van een rustige, liefdevolle jeugd. Helaas is het in de rest van Frankrijk een stuk onrustiger: de oorlog tussen de katholieken en de hugenoten woedt nog steeds. Toch lijkt er verbetering in het verschiet te liggen. De hugenoot Henri van Navarra en Marguerite, de zus van de katholieke Franse koning, zullen in Parijs gaan trouwen. Als vooraanstaand hugenoots gezin zijn de Reydon-Jouberts ook uitgenodigd. Het controversiële huwelijk brengt hen naar Parijs – en het brengt hen gebeurtenissen met verregaande consequenties.

De meest opvallende eigenschap van dit boek is zonder twijfel de manier waarop Mosse historische gebeurtenissen combineert met de persoonlijke verhalen van haar karakters. Aan de ene kant is dit een sterk punt van dit boek. De balans tussen de schaal van Europese geschiedenis en die van individuele problemen, en vooral de manier waarop deze gebeurtenissen elkaar beïnvloeden, vormen de kern van het verhaal. Dit is zowel fascinerend als leerzaam – een kenmerk van alle boeken van Mosse.

Aan de andere kant betekent het dat Mosse aan het schrijven is met een tijdschema dat zij niet volledig zelf kan bepalen. Grote historische gebeurtenissen worden over het algemeen door een aantal jaren van elkaar gescheiden. Dit boek bestrijkt dan ook een periode van ruim twintig jaar, met grote tijdsprongen middenin het boek. Hierdoor was het boek voor mij een tikkeltje onsamenhangend, iets dat nog benadrukt wordt door de korte hoofdstukken. Een meer continu verhaal leest een stuk makkelijker, al is het maar om de spanning er beter in te houden.

In Stad van Tranen doet Mosse opnieuw wat ze als geen ander kan: ze toont hoe gewone mensen proberen te leven tussen het onontkoombare rumoer van de wereld om hen heen. Minou en haar geliefden vechten en lachen, hebben lief en rouwen. Een boodschap die ik meeneem is dat elk individu grote gebeurtenissen net zo kan beïnvloeden als andersom het geval is. Of dit nou een godsdienstige oorlog is of een coronavirus: elke afzonderlijke actie heeft gevolgen. Het is een wijsheid waar we veel van kunnen leren.

Stad van Tranen / Kate Mosse / Vertaling Merel Leene / Boekerij / 2020 / 480 blz. / ISBN 9789022583760

Lisa: ik studeer aan de TU Delft. Ik lees al sinds ik heel klein ben. Tegenwoordig lees ik vooral veel Young Adult fantasy en Engelse/Nederlandse literatuur, bij voorkeur in het Engels. Tot mijn favorieten behoren de A Court of Thorns and Roses serie, To Kill a Mockingbird, The Remains of the Day en Fangirl. Mijn favorieten wisselen echter nogal per dag en per humeur.

.

 

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment