Francis Dean woont samen met zijn moeder in een vervallen trailerpark in New Jersey. De gezondheid van de zijn moeder gaat met de dag achteruit en de hoop op een betere toekomst heeft Francis al opgegeven. Als Francis erachter komt dat zijn bestaan voortkomt uit een absurd experiment is hij vastberaden zijn vader te vinden. Want wat als zijn vader niet de loser is die hij altijd voor ogen had maar juist een genie. Francis is ervan overtuigd dat deze missende informatie zijn leven zou kunnen veranderen. Samen met zijn beste vriend, Grover, en het meisje van zijn dromen, Anne-May, gaat hij op zoek naar zijn vader.

Toen ik deze titel voorbij zag komen op de leeslijst wist ik niet echt wat ik kon verwachten. Meestal lees is wat meer Fantasy boeken, maar door een enorme leesdip van afgelopen maanden was ik toe aan wat nieuws. De titel “Op het geniale af” maakte mij gelijk nieuwsgierig. De flaptekst is pakkend en door de verwijzing naar een experiment was ik meteen nieuwsgierig naar de inhoud hiervan.

Dit boek heeft mij vanaf bladzijde één uit mijn leesdip gehaald en staat voor mij op nummer één van beste boeken die ik heb gelezen dit jaar. Door de schrijfstijl met korte zinnen leest het verhaal makkelijk weg. De spanning in het boek wordt heel goed opgebouwd waardoor je steeds verder wilt lezen.

Drie jongeren die worden geboren in verschillende lagen van de bevolking kampen met verschillende vragen over het leven. Het thema, het belang van je afkomst, staat heel erg centraal in het boek. Het verhaal wordt op humoristische wijze verteld waardoor de toch wel serieuze onderwerpen lekker luchtig blijven. Doordat alle drie de hoofdpersonages zo gecompliceerd in elkaar steken en toch met elkaar verbonden zijn kon ik mij goed inleven in alle personages. De personages hebben alle drie een verschillende kijk op het leve, hierdoor wordt je aan het nadenken gezet. Het verhaal intrigeerde mij ook extra omdat ik wist dat het is gebaseerd op waargebeurde feiten.

“Zijn echte vaker zou hem uit de ellende halen. Dat stond vast” Blz.94

Soms kon ik me een beetje ergeren aan de naïviteit van Francis en hoe hij zijn geluk liet afhangen van anderen. Door de missende puzzelstukjes over zijn verwekking te vinden dacht hij dat zijn leven op positieve wijze drastisch zou veranderen. Ook zag hij geld als een belangrijk middel om gelukkig te worden. Door een steeds terugkerende droom waarin hij veel geld wint denkt hij dat dit zijn uitweg is naar geluk.

Concluderend kan ik zeggen dat ik dit boek zeker een aanrader vind. Ik heb de andere boeken nog niet gelezen van Benedict Wells, maar die staan nu zeker op mijn lijstje.

Deze recensie werd geschreven door Esmée, afgestudeerd balletdocente aan de Royal Academy of Dance. Nu geef ik fulltime les in klassiek ballet en moderne dans. Naast dans hou ik natuurlijk ontzettend van lezen en dan voornamelijk van Young Adult boeken.

Op het geniale af / Benedict Wells / Meulenhoff / 2020 / 298 blz. / iSBN 9789029093781

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

 

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment