Als je aan Veronica Roth denkt, denk je aan Divergent. Sommigen zullen haar ook kennen van Carve the mark, wat deze boeken gemeen hebben? Ze zijn beide Young Adult. Uitverkoren is dit niet. De verschillen zijn niet groot en het is nog steeds goed te lezen voor tieners. De verandering is voornamelijk in de karakterontwikkeling en de hoeveelheid dingen die zij meemaken.

Tris moest keuzes maken waarvan later pas bekend werd dat deze invloed hadden op de wereld waarin ze leefde. Iedere beslissing die Sloane maakt, kan invloed hebben op de wereld en ze weet het. Ze hadden een plan en dit werkte, maar daarvoor hadden ze wel de Uitverkorene nodig. Wat als de Uitverkorene overlijd? Wie is de Uitverkorene eigenlijk? Het antwoord op deze vragen kom je tijdens het lezen te weten, maar tot die tijd zorgen ze ervoor dat je snel door wilt lezen.

Uitverkoren is weer een van die boeken waar iedereen over gaat praten en die je niet kan missen. De verhaallijn is goed, de wereld is goed omschreven en de personages werken je op de zenuwen met hun beslissingen, net als altijd.

Het boek kan niet op alle manieren als origineel omschreven worden. Er zitten momenten in waarin je heel goed merkt dat je te maken hebt met Veronica Roth. Haar schrijfstijl is herkenbaar maar dit hoeft niet als slecht gezien te worden. Deze herkenning zorgt er wel voor dat je minder geschokt bent bij bepaalde plottwisten. Sommigen vinden het fijn als ze bepaalde dingen van tevoren aan zien komen, anderen niet. Het is dus maar net wat je zelf als voorkeur hebt. Persoonlijk vond ik het toch heel goed.

Er zijn veel wijze lessen. De belangrijkste toch wel dat de keuzes die je vroeger hebt gemaakt, je voor altijd kunnen achtervolgen, denk dus goed na over de dingen die je nu doet. Deze ene zin omschrijft het verhaal heel goed. Sloane en de andere karakters hebben keuzes gemaakt maar komen er later achter dat dit niet de beste keuzes waren. Ze doen er alles aan om dit recht te zetten maar wat als het te laat is? Wat als de wereld gedoemd is door hun? Ze zetten alles op alles om hun fouten recht te zetten maar worden daarmee geconfronteerd met nieuwe problemen. Om verder te kunnen moeten ze hun eigen fouten erkennen en moeten ze angsten zien te overwinnen? Maar zijn ze daar wel klaar voor? Is het redden van de wereld daadwerkelijk de moeite waard als het ten koste gaat van jezelf? Keuzes maken was nog nooit zo belangrijk als je het lot van miljoenen mensen in je handen hebt.

Mijn naam is Jente Jansen. Ik ben 18 jaar en zit in 5 Vwo (maar ik ga naar 6 Vwo). Ik ben sinds groep 6 een leesfanaat en ben sinds dat moment ook een echte potterhead (Team Hufflepuff!). Ik sport graag maar vind het ook heerlijk om in een boek te kunnen verdwijnen. De genre maakt voor mij niet uit, romantiek, sci-fi, oorlog of fantasy? Ik lees het allemaal.

Uitverkoren / Veronica Roth/ Vertaling Anne-Marieke Buijs/ Uitgeverij Boekerij / 2020 / 430 blz. / ISBN 978900231531

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

No Comments

Post a Comment