Enge werkelijkheid of toch fictie?

Was het een vooruitziende blik die de schrijfster van het boek ‘de Moedercode’ had? Of toch pure fictie. Anno 2020 is het Coronavirus een sluipmoordenaar en heeft het de hele wereldbevolking in haar greep. Veel anders is het over 30 jaar, volgens het boek ‘de Moedercode’ niet.

Het verhaal begint met de geboorte van Kai in 2054, die door een robot wordt opgevoed en beschermd. Jaren daarvoor is door een mislukte Amerikaanse biologische oorlog een dodelijk virus gebruikt dat zich over de hele wereld verspreidt. Omdat jarenlang werkelijk alle pogingen om een geneesmiddel te vinden mislukken, wordt er in het geheim gezocht naar een mogelijkheid om een nieuwe generatie kinderen op de wereld te brengen die immuun zijn voor het virus. Door biologie, immuunologie en robotica te combineren met psychologie wordt een robot ontwikkeld waar een embryo wordt ingebracht. Bij deze ‘moeders’ zullen de kinderen geboren worden en opgroeien.

Ondertussen is er slechts een klein aantal mensen in de bestaande wereld met een inheemse achtergrond die een soort van natuurlijke immuniteit hebben. Zij ondersteunen de wetenschappers die overgebleven zijn, maar steeds meer te kampen hebben met ziekteverschijnselen. De code die de robotmoeders hebben meegekregen zijn de gedachten, gevoelens en herinneringen van de gestorven biologische moeders van de kinderen. Daardoor is elk kind en elke robot uniek. De robots ‘denken’ en ontwikkelen zich in de tussentijd voortdurend en zien de boze buitenwereld als een bedreiging.

Een bijzonder en indrukwekkend verhaal waarin kunstmatige intelligentie een belangrijke rol speelt en daardoor heel erg interessant is Veel wetenschappelijke achtergrondinformatie over de studie biochemie waar de schrijfster een doctoraat in heeft, zorgen er wel voor dat je niet altijd weet wat al die termen betekenen. Daarom, en ook omdat er tussen verschillende tijdsperioden wordt geschakeld, is het belangrijk om als lezer wel de volle aandacht bij het verhaal te houden.

De schrijfstijl is die van een alwetende verteller.

Ik vind dit boek een echte aanrader, door het fantastische idee erachter in een periode waarin het coronavirus nog steeds zo actief is. Ik voelde mij echt betrokken bij het verhaal en was tijdens het lezen van het boek de ‘echte’ wereld om mij heen even vergeten om te leren welke oplossing er zou zijn. De enige moeite dit ik bij dit boek had was om het weg te leggen.

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 17 jaar. Momenteel zit ik in de 5e klas van het VWO. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Ik kon dan ook niet wachten om eindelijk naar groep 3 te gaan en écht te leren lezen. Een goed boek lezen is net als een lekkere pizza of pasta: leesvoer. Sinds een aantal jaar ben ik ook recensent bij de Leesfabriek en als een van de weinige jongens in het team kan ik met mijn mening een steentje bijdragen. Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.

De moedercode / Carole Stivers / Vertaling Joost Zwart / Karakter Uitgevers / 2020 / 333 blz. / ISBN 978 9045 217 582

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

 

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

 

No Comments

Post a Comment