Op het moment dat dit vijfde deel uitkwam besefte ik dat ik mij niets meer kon herinneren van het voorgaande deel De kaart der dagen. Dat heb ik eigenlijk nooit, maar toen zelfs mijn review van twee jaar geleden mij niet verder kon helpen, besloot ik het te herlezen. Dat was een goede keuze, want anders zou ik met veel vragen aan dit boek zijn begonnen.

In De samenspraak van de vogels gaan we verder waar Jacob Portman en zijn vrienden het vorige boek zijn geëindigd. Noor Padresh, een zéér bijzonder meisje, is net gered uit handen van een paar schepsels en weet nog maar net dat zij ook tot de bijzondere wereld behoort. Als Jacob een eeuwenoude profetie mag geloven, spannen duistere krachten samen om het bijzonderdom te vernietigen. Hun macht lijkt groter te worden, maar misschien is het niet te laat en kunnen ze deze bijzondere wereld redden.
Volgens de profetie hebben ze daar Noor en zes andere bijzondere kinderen voor nodig. Bijzondere kinderen waarover is geschreven in deze oude voorspelling.. Ondertussen komen er ook weer andere dingen op hun pad en blijkt deze profetie niet zo simpel te zijn.

Een klopjacht, een profetie, een nieuw bijzonder kind, maar ook weer vertrouwde oude bijzonderen. Het maakt dat dit verhaal weer snel leest en dat het voelt als thuiskomen. Een combinatie tussen het bijzondere Amerika en het Amerika van nu maakt de sfeer in de boeken nog beter. Het concept van een verhaal met daarin bestaande foto’s, nu zelfs in kleur, blijft goed. Heel veel meer kan ik niet vertellen over dit verhaal in verband met spoilers, daarvoor zal je deze serie zelf moeten lezen.

Sommige lezers weten dat ik geen groot fantasyliefhebber ben, maar deze wereld vind ik toch erg fijn lezen. Riggs heeft namelijk een prettige en duidelijke manier van schrijven waardoor ik de wereld van schepsels, hulsels en bijzonderen ook begrijp. Toch besloot ik tussendoor een ander boek te lezen en dat heb ik normaal gesproken niet met deze serie. Enerzijds stond mijn hoofd door het coronavirus naar een zeer luchtig boek en anderzijds merkte ik dat dit boek minder spanning bevatte dan de eerste trilogie. Daarnaast wordt een nieuwe liefdeslijn geïntroduceerd in het verhaal en hoewel ik dat vaak niet erg vind, vraag ik me soms ook af wat de toevoeging daarvan is. Het zou het boek niet slechter maken als deze lijn er niet zou zijn.
Dat doet niet af aan het verhaal, want eenmaal het andere boek uit, is ook dit boek snel ten einde. Hoewel dit deel voelt als een opstapje naar het einde van deze tweede trilogie, heb ik er toch van genoten. Op naar een hopelijk spetterend einddeel, want deze cliffhanger was veelbelovend! (En hopen dat de inhoud van dit boek mij wel bijblijft.)

De samenspraak van de vogels / Ransom Riggs / Vertaling Tine Poesen / Uitgeverij Clavis / 2020 / 359 blz. / ISBN 9 789044 838350

Irene: Als kind was ik een echte boekenwurm, ik las alles wat los en vast zat. Inmiddels ben ik al vele boeken verder en dat hoeft voor mij niet per sé in bed of stoel, zolang ik maar kan lezen is staand, op een trapje of naast de stoel niet erg.  Ook is het een gewoonte geworden om met een boek de deur uit te gaan: romans, thrillers, feelgood of YA, ik lees het graag.

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment