De 27-jarige schrijfster Valeria is beland in een dip. Nadat ze haar baan heeft opgezegd om fulltime te schrijven, blijkt dat ze een onvermurwbare Writer’s Block heeft. Het plot van haar verhaal staat, maar het voelt niet goed aan. Daarnaast worden de problemen met haar man Adrián steeds groter. Hij is veel van huis voor zijn werk als fotograaf en als blijkt dat zijn assistent Alex een knappe jongedame is, ontstaat er argwaan bij Valeria. Een centrale kracht in het verhaal is gelukkig de vriendinnengroep. Valeria, Lola, Nerea en Carmen vertellen elkaar alles – maar dan ook écht alles. Allemaal hebben ze hun eigen relatieproblemen om op te lossen (lees: verliefd zijn op een collega, een getrouwde man of de baas van je beste vriendin). De vriendinnen steunen elkaar echter onvoorwaardelijk gedurende de liefdesperikelen en ondertussen weet Valeria zelfs de juiste richting voor haar boek te vinden.   

Het eerste deel in de boekenreeks over de Spaanse Valeria heeft mij in ieder geval blij verrast. Het genre chicklit roept tegenwoordig veelal het beeld op van een voorspelbaar verhaal met ietwat oppervlakkige vrouwen als hoofdpersonages. Natuurlijk is er niks mis met deze manier van schrijven, ook eenvoudige komische verhalen kunnen een genot zijn om te lezen. Het stereotype doet echter vergeten dat chicklit van origine een verwijzing was naar eerlijke verhalen over intelligente, geëmancipeerde vrouwen die hun eigen wil en weg hebben in het leven. Met dit boek heeft Benavent het genre zoals het ooit was op een mooie en passende manier verwerkt. Valeria en haar vriendinnen zijn stuk voor stuk sterke vrouwen die zichzelf kunnen redden, zowel in hun carrière als persoonlijke leven. Lola, die zich uiteindelijk weet te bevrijden uit een toxic relationship. Carmen, die voor zichzelf leert opkomen tegen het gepest van haar baas. Nerea, die niet verblind is door liefde en haar vriendin steunt. En Valeria, die na een hoop drama met haar man het lastige gesprek aangaat over de toekomst van hun relatie. Alle personages zijn realistisch omschreven, imperfecties en al, wat het makkelijker maakt om je als lezer in te leven. Een opmerking hierbij is wel dat het verhaal voornamelijk gericht is op jonge vrouwen. De verhaallijn cirkelt rond thema’s die voor veel jongeren minder interessant of relevant zijn, zoals het huwelijk, geldproblemen en werk.

Qua schrijfstijl is op het boek eveneens weinig aan te merken. Het leest over het algemeen makkelijk weg, al zijn de onduidelijke perspectiefwisselingen wel even iets waar je aan moet wennen. Door het hele verhaal heen houdt Valeria het woord, ook als je meeleest met de bezigheden van een van de vriendinnen. Het kan voor wat verwarring zorgen, maar niet zodanig dat het boek onleesbaar wordt.

Kortom, Valeria – sex & sangria is een ontzettend vermakelijk verhaal over vier jonge vrouwen die het volwassen leven en relaties proberen te navigeren. Het is zeker een aanrader voor iedereen die houdt van een goed feelgood verhaal met onvoorwaardelijke vriendschappen in de hoofdrol. Op naar het vervolg!

Valeria, sex en sangria / Elísabet Benavent / Vertaling Imke Zuidema / Xander Uitgevers / 2020 / 376 blz. / ISBN 9789401612500

Janine: Ik ben 18 jaar oud en ik studeer Economics and Business Economics aan de Rijksuniversiteit Groningen. In mijn vrije tijd ben ik vrijwel altijd te vinden met een grote kop thee en een goed boek, van thrillers tot fantasy en klassieke literatuur in zowel Nederlands als Engels. Een favoriet genre heb ik dus niet echt, zolang het boek maar een interessant plot heeft en goed is.

.

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment