De serie Hof van doorns en rozen van Sarah J. Maas is een trilogie waar veel over gesproken wordt. Samen met haar andere serie Throne of Glass zijn de boeken van een Hof van doorns en rozen wereldberoemd en elke Young Adult liefhebber “moet” deze boeken wel in hun kast hebben staan. Lichtelijk beschaamd heb ik de trilogie van Sarah J. Maas pas dit jaar toegevoegd aan mijn collectie en duurde het zelfs even voordat ik er aan toe gekomen was. Maar al snel begreep ik waarom iedereen altijd met zoveel lof over deze trilogie spreekt, want toen ik eenmaal het eerste boek Hof van Doorns en Rozen opensloeg, lukte het me niet meer om mezelf uit deze volledig nieuwe wereld weg te trekken. 

Het verhaal gaat over de negentienjarige Feyre die samen met haar vader en twee jongere zussen een armoedig leven leidt in het bos. Om te overleven heeft Feyre de zware taak op zich genomen om te zorgen voor haar familie en trekt ze er elke dag op uit om in het bos op wilde dieren te jagen. Als ze op een dag oog in oog komt te staan met een hert dat wordt achtervolgd door een wolf, is ze niet van plan om het hert van haar te laten afpakken door het wilde roofdier. Het lukt Feyre om de wolf te doden met haar pijl en boog, maar daar staat een hogere prijs op dan dat ze zelf gewild had. 
Kort daarna verschijnt er een beestachtig wezen om een vergelding op te eisen en het beest neemt Feyre mee over de muur die het mensenrijk scheidt van het elfidenrijk Prythian. Prythian is de plek waar in het mensenrijk over wordt verteld als een afschuwelijk plek, waar de meest weerzinwekkende wezens rondlopen: elfiden. 
Zodra Feyre op het landgoed van het wezen is, komt ze erachter dat het woeste beest niet enkel een roofdier is, maar ook Tamlin – een van de dodelijkste, onsterfelijke magische wezens die de legendes ooit gekend hebben. 
Langzaam verandert Feyre haar angst en woede in een vurige passie voor Tamlin. Echter gaat deze passie gepaard met het te weten komen van geheimen die Tamlin met zich meedraagt. Een van die geheimen is een oude vijand die gevaarlijk haar macht uitoefent over Prythian. Al snel is Feyre verwikkelt in deze oude strijd en doet ze er alles aan om Tamlin uit de klauwen van de genadeslag van de strijd te houden en de vloek op te heffen die over Tamlin en zijn rijk heerst.

Sarah J. Maas is het gelukt om een volledig nieuwe wereld te schetsen: het huis waar Feyre in woont, het rijk van Tamlin… Ik kon het me allemaal heel goed voorstellen. Dat kwam niet doordat Maas veel details weggaf, maar door het gevoel dat ze omschreef.
Het verhaal is heel spannend en loopt lekker vlot door. Halverwege het boek kwam ik erachter dat het verhaal gebaseerd is op de sprookjes Belle en het Beest en Tam Lin. Persoonlijke kende ik het sprookje van Tam Lin niet voordat ik dit boek opensloeg, maar de invloed van het sprookje van Belle en het Beest was subtiel aanwezig. 
De schrijfstijl van Maas leest erg fijn weg. Het plot zit goed in elkaar en ze heeft me meerdere keren verrast met een plotselinge wending die zich dan verbindt met een gebeurtenis dat plaatsgevonden had aan het begin van het verhaal. Ook houd ik er van dat sommige dingen die bloederig en vies zijn gewoon worden genoemd; want dat is ook hoe het in het echte leven er aan toe gaat. Ik zou dit boek wel benoemen als een boek voor de wat oudere Young Adult lezer, aangezien er wat hitsige scènes in voorkomen – waar ik wel van genoten heb.

Mijn naam is Dyonne van der Stelt, ik ben twintig jaar en ga komend jaar beginnen met de opleiding tot operatieassistent. Sinds ik me kan herinneren lig ik tot diep in de nacht opgeslokt in de wereld van letters. Ik houd erg veel van muziek maken en tekenen. Daarnaast ben ik bezig met mijn eigen boek schrijven! Mijn favoriete genres om te lezen (en te schrijven) zijn: YA, dystopian, fantasy en science-fiction.

Hof van Doorns en Rozen / Sarah J. Maas / Vertaling Gerdien Beelen / Van Goor/Best of YA / 2016 / 424 blz. / ISBN 9789000348275

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

.

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment