De Verminkte Koning is zo’n boek waarvan je weet dat je het geweldig gaat vinden, ook al heb je nog geen letter gelezen. Ik kan helaas niet te veel ingaan op de inhoud van het verhaal, want dan verraad ik een aantal clue’s uit de eerdere delen, maar De Verminkte Koning pakt het Grishaverse verhaal verder op over Nikolai, Zoya en Nina: alle drie lievelingspersonages van mij! Je kunt dit boek het beste lezen na de Schim en Schaduw-reeks, en na de Kraaien-reeks. Dan spoil je jezelf niet.

Leigh Bardugo is voor mij een fantasy-koningin die ongekend diep in haar verhalen duikt. Ik weet toevallig dat Leigh Bardugo bij alle personages bestaande personalia en persoonlijkheidstypes gebruikt (sterrenbeelden of kleurkarakters). Dat is te merken: elk personage klopt en je proeft de ongekende kwaliteit die Bardugo er weet in te stoppen.

Het boek is spannend, heel erg spannend. Ik heb mezelf erop betrapt dat ik meerdere keren scannend zat te lezen omdat ik gewoon móést weten of het wel goed ging aflopen. In het verhaal volg je meerdere personen in een ander gedeelte van het koninkrijk en dat vond ik erg leuk: je bent in Fjerda, in Os Alta (hoofdstad van Ravka), maar ook door het hele koninkrijk. Al deze verhalen vormen één geheel die tegen het einde bij elkaar komen. En het plot is zo goed! Een echte dikke tien. Ik zat het hele boek op het puntje van mijn stoel.

De Verminkte Koning is een dikkerd, maar het is een boek dat je ondanks de vele pagina’s zo uitleest. Het leest als een trein, het grijpt je bij je strot en laat je niet meer los. Het is een pareltje in de fantasy (de hele serie overigens) en een echte must-read van de hele collectie van Blossom Books. Als je jezelf als een YA’er beschouwt, dan moet je dit boek echt gelezen hebben.

Ik smachtttttttt naar de opvolger van dit boek, want het einde is killing! Ik heb inwendig echt even zitten krijsen, want man! Bardugo gooit er nog een lekker mixje idiote plotwending door heen tegen het einde. Ik vond het fantastisch en ik weet zeker dat het vervolg epic gaat zijn.

Als laatste nog een compliment voor de vertaler: Merel Leene. Ik vond het verhaal erg goed vertaald en ze heeft de Leigh Bardugo-magie weten vast te pakken en weten te vertalen naar het Nederlands. Het verhaal had een lekkere cadans en je merkt niet dat je vertaald werk aan het lezen bent. Chapeau!

Deze recensie is geschreven door Willemijn van Hees, 24 jaar. Kunstgeschiedenis-, boeken- en geschiedenis- en fantasynerd. Ze heeft ook een eigen blog, namelijk Blog The Spine Breakers.

De Verminkte Koning / Leigh Bardugo / Vertaling Merel Leene / 2019 / Blossom Books / 524 blz. / ISBN 9789463491709

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment