Het boek Giftige tongen van Rosa Ventrella was volledig nieuw voor mij. Normaal gesproken begeef ik mezelf niet echt in de wereld van literatuur en romans, maar de romans die ik heb gelezen verschillen heel erg van dit boek van Rosa Ventrella. De opbouw van het verhaal en de mooie, beeldende schrijfstijl zorgden ervoor dat ik het boek binnen de kortste keren uit had. Ik heb genoten van dit verhaal en zal in de toekomst een ander boek van Rosa Ventrella zeer zeker niet laten liggen in de winkel.

Het verhaal speelt zich af in 1945 in Puglia en neemt je mee naar de jeugd van de twee zussen Teresa en Angelina en hoe zij opgroeiden in hun arme arbeidsfamilie. Het dorp waarin de twee zusjes opgroeien is straatarm en het dorp is in rouw; bijna iedereen heeft wel een naaste verloren aan de Eerste of de Tweede Wereldoorlog.
Teresa en Angelina verschillen behoorlijk van elkaar. Teresa is intelligent, maar stil en kwetsbaar en Angelina is knap, uitbundig en onbeschaamd. Angelina is het evenbeeld van hun moeder Caterina. Maar als hun vader het leger in moet, slaat de armoede echt toe. Hun beeldschone moeder Caterina ziet na maanden waarin ze honger lijden geen andere uitweg meer en sluit een compromis met baron Personè, een machtige grootgrondbezitter. Caterina gaat eens per week naar de baron. Ze komt terug met genoeg fatsoenlijk eten voor het hele gezin en in ruil daarvoor maakt baron Personè gebruik van haar diensten.
Het enige vertier in het dorp is roddel en achterklap en ook deze schande blijft niet achter gesloten deuren. Het dorp verandert in een slangenkuil en Teresa en Angelina voelen de starende ogen en horen elke giftige roddel die verspreid wordt.
Als de vader van de twee zussen weer terugkeert wordt de regeling van Caterina met de baron onder de vloer geveegd en het gezin laat het zo. Teresa en Angelina groeien verder op in armoede, maar langzaamaan groeit er een opstand tegen de rijke grondbezitters die alle macht in handen hebben.

Giftige tongen laat zien hoe keuzes – en voornamelijk de keuzes die we niet zelf kunnen maken – ons en onze omgeving vormen en hoe lastig het kan zijn om hiermee te leven. Hoever ga je om de naam van je familie hoog te houden, maar wat nog belangrijker is: hoe ver ga je om je familie in leven te houden. Opofferingen en jezelf trouw blijven is een grote lijn in dit boek. Het verhaal wordt verteld uit het perspectief van Teresa. Wat ik vooral heel mooi vind aan het boek is dat het eerste gedeelte beschrijft hoe Teresa en haar zus arm, maar gelukkig opgroeien en dat in het tweede gedeelte van het boek Teresa reflecterend terugkijkt.
Het is een prachtige roman over de onvoorwaardelijke liefde tussen twee zussen en over de impact wat roddels en een paar giftige tongen kunnen doen.

Mijn naam is Dyonne van der Stelt, ik ben twintig jaar en ga komend jaar beginnen met de opleiding tot operatieassistent. Sinds ik me kan herinneren lig ik tot diep in de nacht opgeslokt in de wereld van letters. Ik houd erg veel van muziek maken en tekenen. Daarnaast ben ik bezig met mijn eigen boek schrijven! Mijn favoriete genres om te lezen (en te schrijven) zijn: YA, dystopian, fantasy en science-fiction.

Giftige tongen / Rosa Ventrelle / Vertaling Dorette Zwaans & Rianna Aarts / Uitgeverij Xander / 2020 / 288 blz. / ISBN 9789401612807

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment