Na de dood van haar beste vriendin Georgina wordt de Amerikaanse Cara door haar moeder naar een kostschool in Zwitserland gestuurd. Ze hoopt dat Cara daar nieuwe vrienden maakt en ondanks het verdriet om Georgina, toch het leven weer in handen neemt.

Als lezer merken we al snel dat Cara Georgina erg mist. We weten echter nog niet wat er gebeurd is en waarom Cara zoveel schuldgevoelens heeft omtrent de dood van “G”. De auteur onthult via de nachtmerries van Cara telkens wat meer details over het tragische ongeluk dat tot de dood van Georgina leidde.

Op Hope Hall, een internaat in Zwitserland, kan Cara met een schone lei beginnen. Niemand kent haar verleden of achtergrond, en ze besluit dat ook zo te houden. Cara schermt zich af van anderen en neemt zich voor om geen hechte vriendschappen te sluiten. Nina de Pass weet de tegenstrijdige gevoelens van Cara heel mooi te beschrijven. Je voelt mee hoe Cara worstelt met de schuldgevoelens rond het verlies van Georgina en hoe ze tegelijk wordt aangetrokken door de intrigerende karakters op haar nieuwe school.
Sommige wendingen hadden zeker een bepaald cliché-gehalte. Maar dat vond ik helemaal niet erg. Nina de Pass weet alles zo goed in kaart te brengen en de juiste spanning op te bouwen. Het is net zoals kijken naar een goede rom-com: je bent heel het verhaal door aan het genieten tot aan de laatste scène. Je wil gewoon echt weten of Cara haar verdriet een plekje kan geven, en of ze de kans aangaat om nieuwe relaties toe te laten.

Mag ik ook even alle mensen zoals Ren, Hector en Fred in de bloemetjes zetten. Naast de kwetsbare, maar toch sterke Cara maken ook zij deel uit van de overtuigingskracht van dit verhaal. Nina de Pass weet perfect het gevoel weer te geven van echte vrienden die het beste met je voor hebben. Daarbij laat ze de personages gewoon hun problemen hebben, zonder er altijd pasklare oplossingen voor te hebben. Ze laat de karakters verdwalen en gevonden worden op een erg realistische manier, waardoor je er direct sympathie voor voelt.

Mijn jaar na jou is een prachtig verhaal over rouw, verdriet en schuld; over hoe een geheim je van binnen uit helemaal kapot kan maken. Maar ook over hoop en genezing; over het belang van praten, en het delen van je verhaal; over de vernietigende en herstellende kracht van liefde en vriendschap. Mijn jaar na jou, een aangrijpende en ontroerende YA-roman, is het debuut van Nina de Pass. Ik hoop dat we nog vaak verwend mogen worden met haar vlotte, liefdevolle, mysterieuze schrijfstijl vol inlevingsvermogen en spanning.

Mijn jaar na jou / Nina de Pass / Vertaling Margot Reesink / Best of YA|Van Goor / 2020 / 381 blz. / ISBN 9789000370429

Anna: Ik woon en werk in Lokeren als zelfstandig pediatrisch kinesitherapeute. Alhoewel ik een trage lezer of ‘slowreader’ ben, heb ik wel altijd een boek bij me. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je echt kan meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laat liggen. Samen met De Leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment