Rood, Wit & Koningsblauw is een typisch verhaal van rivaal naar liefde. Alex Claremont-Diaz is een Amerikaanse royal; zijn moeder is de president van de Verenigde Staten en hij is jong, charismatisch en intelligent. Er is echter één probleem. Hij ligt al jaren in de clinch met een echte prins, Henry, aan de andere kant van de oceaan. Dat is niet bepaald goed voor de internationale relaties, dus wordt er al snel een plan bedacht om de schade onder controle te krijgen. Wat begint als een neppe vriendschap wordt al snel dieper, en gevaarlijker, dan Alex en Henry ooit hadden kunnen vermoeden. Henry is eigenlijk best wel leuk en toegankelijk. Alex valt steeds verder voor hem naar mate ze tijd doorbrengen. Maar dit was nou óók weer niet de bedoeling. Als hun relatie uitkomt, kan dat de campagne voor de presidentiële herverkiezing in gevaar brengen én de relatie tussen de twee naties op zijn kop zetten.

Rood, Wit & Koningsblauw is een spetter van een debuut. Een romantisch verhaal die een glimlach op je gezicht tovert tijdens het lezen. Een boek waarin je jezelf even kan verliezen, want zo voelde het tijdens het lezen. Het was alsof ik even helemaal in die alternatieve realiteit was die in het boek beschreven wordt. Het eerste wat ik dacht toen ik het boek sloot, was dat ik wilde dat ik een groep vrienden had zoals Alex die heeft. Een groep die hem accepteert zoals hij is, niet uitmakende of er nou een vriend of vriendin is. Alex begint zich pas in zijn twintiger jaren te realiseren dat hij misschien niet alleen op vrouwen valt, maar ook wel degelijk mannen. Hij accepteert de opbloeiende liefde tussen hem en Henry, en hij accepteert dat hij is wie hij is ondanks alles wat er speelt in zijn leven.

Ik wist niet zo goed waar ik moest beginnen met mijn recensie over dit boek. Ik heb het boek voor het eerst gelezen toen deze net was uitgekomen, begin 2019. Voor de recensie las ik ‘m nog een keer en wellicht gaat dat binnenkort nog een keer gebeuren. Zo goed vind ik het boek. Het heeft zoveel verschillende aspecten. Het is bedoeld als een romantische komedie, maar het is zoveel meer. Dit verhaal brak mijn hart, maakte me aan het lachen, trapte op m’n ziel, gaf een klap in mijn gezicht en zorgde ervoor dat ik ging nadenken. En laten we eerlijk zijn, dat zijn de beste boeken toch? Maar meer dan alles; het gaf me hoop.

Hoop dat de wereld ooit beter wordt. Hoop dat op een dag iedereen elkaar accepteert zoals hij of zij is. Hoop dat mensen kunnen veranderen, als ze maar willen. Hoop dat we allemaal gelijk zijn en dat onze acties meer tellen dan wat we zien. Hoop dat we een toekomst hebben die het waard is om voor te vechten.

Dus mocht je beslissen om dit boek te lezen, geniet er dan van. Lach en huil, lees de politieke acties en stiekeme plannen, houdt van Henry en Alex voor wie ze zijn, wordt verliefd en geniet van hun vrijheid en jeugdigheid, maar misschien het belangrijkste van alles: vind jezelf tussen de pagina’s en hou dat vast tot ver nadat je het boek hebt gesloten.

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 30 jaar, Social Worker en een ware boekendraak. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.

Rood, Wit & Koningsblauw / Casey McQuiston / Vertaling Erica Disco / Uitgeverij Zomer & Keuning / 2020 / 412 blz. / ISBN 978 9020 538 212

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment