Als je op zoek bent naar ingenieuze thriller met een ijzersterk plot zou ik pas weer zoeken na het lezen van dit boek. Hoewel ik Natan Z. al erg sterk vond, vond ik dit boek nog veel sterker. In Alex B. blijkt pas hoe goed over dit plot is nagedacht, maar ook hoe deze is uitgewerkt.

Jurre van Loon, een veelbelovende en jonge advocaat, krijgt de kans van zijn leven als hij wordt gevraagd om seriemoordenaar Natan Z. te verdedigen. Tegelijkertijd sterft de minister van Justitie een zeer lugubere dood. Suus de Bruyn, eerder slachtoffer van Natan, komt te werken op de zwaar beveiligde tbs-afdeling van Nederland. Kan ze wraak nemen? Wat niemand weet en/of verwacht is dat Alex B. een belangrijkere rol heeft in dit alles speelt.

Alex B. is het vervolg op Natan Z., hoewel beide boeken goed los te lezen zijn. Zelf raad ik aan om eerst Natan Z. te lezen zodat je iets meer weet over Natan en zijn toch wel zeer bijzondere persoonlijkheid. Beide verhalen kruipen onder je huid en dit tweede deel al helemaal. Het feit dat dit boek bepaalde gevoelens zo sterk naar boven haalt, zegt voor mij al genoeg. Zeer goed boek.
Een gevoel van machteloosheid, onrechtvaardigheid en een niet nader te omschrijven naar gevoel bekroop mij. Daarbij zit je als lezer op spoor A en vervolgens B en C, maar zitten de personages op sporen D t/m Z. Wie kun je vertrouwen en is iedereen wel wie die zegt te zijn?
Het feit dat Jurre op een gegeven moment op de snelweg de afslag naar mijn stad neemt en ik maar twintig minuten van de plek des onheils in dit boek woon, maakt dat het letterlijk dichter bij huis is dan een fictieve plek in Nederland.

De fijne schrijfstijl en korte hoofdstukken met kleine cliffhangers maken dat je niet wilt stoppen met lezen. Ieder personage ontdekt verschillende puzzelstukken en als lezer weet je soms meer dan een personage zelf. Geen geheel gesloten einde en dat is geen probleem, maar juist passend. Het laat de lezer nog even in de waan. Belangrijkere vraag: zou er een vervolg komen?

Door dit boek (en ook een beetje door de tv-serie Flikken Maastricht) begin je toch een beetje te twijfelen aan Justitie. Daarin zie je en in dit boek lees je dat door mensen met aanzien (een procureur-generaal bijvoorbeeld) in deze wereld bepaalde zaken verduistert worden. Zouden er in Nederland in dit rechtssysteem ook ondergrondse plannen gesmeed en uitgevoerd worden? Zou er een stukje waarheid in dit boek zitten? Alberts weet als gevangenisdirecteur tenslotte iets meer van deze wereld, maar ik ga ervan uit dat dit niet zo is. Of ben ik nu net zo naïef als Jurre?

Er zijn maar weinig thrillers die ik zo ontzettend goed vond. Door de goede, over nagedachte en vooral onverwachte plotwendingen is Alex B. zeker op mijn thriller favorietenlijst gekomen (daar staat er nu dus twee op). Een aanrader voor iedere lezer die veel of af en toe een thriller leest!

Laatste tip (die ik echt aan zou nemen): lees het boek bij voorkeur met daglicht. Tenzij je dromen over uitgesneden lichaamsdelen en dergelijke prettig vindt, dan hoeft het niet.

Alex B. / Arjan Alberts / Uitgeverij Xander / 2020 / 319 blz. / ISBN 9789401 613187

Irene: Als kind was ik een echte boekenwurm, ik las alles wat los en vast zat. Inmiddels ben ik al vele boeken verder en dat hoeft voor mij niet per sé in bed of stoel, zolang ik maar kan lezen is staand, op een trapje of naast de stoel niet erg.  Ook is het een gewoonte geworden om met een boek de deur uit te gaan: romans, thrillers, feelgood of YA, ik lees het graag.

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment