“Mijn vader is dood. Mijn zus Sofia heeft hem vermoord. Ze is nog in huis. Stuur alstublieft hulp.”
“Mijn vader is dood. Mijn zus Alexandra heeft hem vermoord. Ze is nog in huis. Stuur alstublieft hulp.”
Dat zij haar vader heeft vermoord is zeker. Twee zussen beweren dat de ander hun vader, de ex-burgemeester van New York heeft vermoord. Een van hen is de dader van deze gruwelijke moord, maar wie? Het is de taak van haar advocaat Eddie om haar onschuld te bewijzen.

Het verhaal begint met Eddie die als advocaat het vonnis van de jury van zijn laatste rechtszaak afwacht. Ook Kate, als advocaat van de tegenpartij, wacht vol spanning. Welke gebeurtenissen hebben zich afgespeeld en zijn overtuigend genoeg voor de jury om de juiste dader aan te wijzen?
“Fifty fifty” is vanuit drie perspectieven beschreven. Die van Eddie (in de ik-vorm), dat van Kate en de moordenaar (beide vanuit de alwetende verteller). De hoofdstukken zijn kort en lezen makkelijk weg. De karakters van de hoofdpersonen worden goed beschreven. Eddie als ervaren deskundige als advocaat, die zich niet zo snel laat misleiden. Kate, de beginnende advocate met een sterke persoonlijkheid en overtuigende argumenten in (en buiten) de rechtszaak. En zij …. Gek of geniaal ?

Dit boek, als vijfde deel in de Eddie Flynn serie, is prima als losstaand verhaal te lezen. Doordat het verhaal enorm spannend is, werkt het verslavend. De vorige vier boeken uit deze serie staan dan ook op mijn verlanglijstje.
Elk stukje informatie dat je toegeschoven krijgt probeer je als lezer verder uit te pluizen en te ontcijferen in de hoop dat er een aanwijzing in zit. Er zijn heel veel onverwachte wendingen in dit boek, waarvan sommige grappig zijn. Andere zijn abrupt en verbijsterend.

Als lezer was ik constant bezig om uit te zoeken of mijn vermoeden wie de moordenaar was, correct was. Omdat de verhaallijnen van beide zussen aan de ene kant enorm met elkaar overeenkomen en toch ook weer heel verschillend zijn, ben je echter ook constant aan het twijfelen. Wie is toch die koelbloedige, moordzuchtige vrouw? Mijn detectivegevoel ging echt alle kanten op en het idee waarvan ik aan het begin overtuigd was dat ik de juiste dader had gekozen, veranderde tijdens de 397 bladzijden van het boek diverse keren. Dat is wel heel erg knap, om het zo lang twijfelachtig te houden hoe de zaak afloopt. En denk je dat je het weet … vergeet het!

De titel is perfect gekozen. Het vonnis van de jury kan beide kanten opgaan. Wordt Alexandra of Sofia vrijgesproken en daardoor de enige erfgename van het fortuin dat haar vader nalaat. De cover is geweldig mooi en de bloedrode bladzijden passen perfect bij het dodelijke verhaal van Fifty fifty.
Bijzonder vond ik te lezen dat de schrijver zelf een rechtenstudie heeft gedaan en na zijn afstuderen als advocaat heeft gewerkt. Diverse jaren heeft hij zijn functie als advocaat en die van schrijver gecombineerd. Pas het laatste jaar heeft hij zich alleen op schrijven van boeken gefocust.

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 17 jaar. Momenteel zit ik in de 5e klas van het VWO. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Ik kon dan ook niet wachten om eindelijk naar groep 3 te gaan en écht te leren lezen. Een goed boek lezen is net als een lekkere pizza of pasta: leesvoer. Sinds een aantal jaar ben ik ook recensent bij de Leesfabriek en als een van de weinige jongens in het team kan ik met mijn mening een steentje bijdragen. Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.

Fifty fifty / Steve Cavanagh / Vertaling Betty Klaasse en Martin Jansen in de Wal / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2020 / 397 blz. / ISBN 9789024 589999

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment