Lydia’s leven staat volledig op zijn kop als haar verloofde Freddie bij een auto-ongeluk om het leven komt. Alle dingen uit haar dagelijks leven doen haar herinneren aan Freddie. Als ze door een slaappil in een soort parallelle droomwereld komt, waar haar leven zich afspeelt mét Freddie, raakt ze zichzelf volledig kwijt. Hoewel haar gezond verstand zegt dat ze door moet gaan met haar echte leven, wil ze Freddie eigenlijk ook helemaal niet loslaten. Gelukkig helpen haar beste vriend Jonah en zus Elle haar om het leven langzaam weer op te pakken.

Toen ik dit boek op de lijst zag staan wilde ik het gelijk lezen, want wat heb ik genoten van het eerste boek, Een dag in december. Je kan de boeken overigens ook gewoon apart van elkaar lezen! Josie Silver geeft je het ultieme feelgood gevoel in haar verhalen. Heerlijk rond deze tijd van het jaar. De fijne schrijfstijl paste perfect bij een koude wintermiddag met een kopje chocolademelk op de bank. Met ditzelfde gevoel begon ik dus aan het nieuwe boek In een ander leven. Nou dat pakte toch wel anders uit. Al vrij in het begin van het boek komt Lydia’s verloofde te overlijden op haar verjaardag en Lydia’s beste vriend Jonah zat bij Freddie in de auto toen het ongeluk gebeurde. Deze gebeurtenis drukt een stempel op Lydia’s verjaardag, maar ook op haar vriendschap met Jonah. Naast het verhaal is ook de kaft van het boek prachtig! Ze zeggen altijd “don’t judge a book by it’s cover” en dat is zo, maar zo’n cover helpt zeker wel mee. Vooral als je dit prachtige herfstachtige boek op je mat krijgt. Dat is gelijk een feestje.

Vanaf het moment dat Freddie komt te overlijden krijgen we een kijkje in de gedachtegang van Lydia. In het boek staat rouwverwerking centraal. Zowel die van Lydia als die van haar naasten. Ik vond het indrukwekkend om te lezen hoe iedereen op zijn eigen manier met dit rouwproces omgaat, maar ook hoeveel je van het leven mist als je hier te lang in blijft hangen. Elle, Lydia’s zus, is een grote steun voor Lydia in deze periode. Terwijl Lydia een manier heeft gevonden om nog met Freddie te communiceren gaat het normale leven in een waas aan haar voorbij. Haar vriendschap met Jonah staat onder druk en van de zwangerschap van haar zus krijgt ze ook niet veel mee.

De personages zijn sterk neergezet door Josie Silver. Jonah is gelijk een van mijn favoriete personages. En ondanks de erg geladen zweer in het boek na het fatale ongeluk, heeft Josie middels de verschillende karakters toch wat luchtigheid aan het boek weten te gegeven. Ook door humoristische situaties wordt er een leuke draai gegeven aan het verhaal. De hoofdstukken zijn verdeeld tussen “wakker” en “in slaap”.  Zelf had ik er een beetje moeite mee om in deze “slaapwereld” te komen, vooral omdat je hoopt dat Lydia gewoon weer van het “normale” leven gaat genieten verder in het verhaal. Dat punt komt dus pas op het eind van het boek.

Kortom ik kan jullie dit boek zeker aanraden voor de kerstvakantie. Als je het eerste boek ook nog niet hebt gelezen… Ideaal cadeautje voor onder de kerstboom. Ik zeg: warme sokken, kopje chocolademelk en lezen maar.

Ik ben Esmée, afgestudeerd balletdocente aan de Royal Academy of Dance. Nu geef ik fulltime les in klassiek ballet en moderne dans. Naast dans hou ik natuurlijk ontzettend van lezen en dan voornamelijk van Young Adult boeken.

In een ander leven / Josie Silver / Vertaling Lara Visser / Uitgeverij Luitingh Sijthoff / 2020 / 442 blz. / ISBN 9789024591008

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment