Voorbij het Wederwoud is het YA-debuut van de Nederlandse auteur Valentijn Ringelberg. Het is een boek dat vlot wegleest en eigenlijk weer veel te snel voorbij is. Uiteraard is het pas deel één en dat is te merken aan een heerlijke cliffhanger.
Ik heb het boek in één zitting uitgelezen en kon het niet wegleggen.

Waar ik ver voorbij de leeftijd voor YA gegroeid ben ondertussen is het bij Fantasy altijd nog net iets anders. Op de een of andere manier krijgen die me toch altijd weer mee.
Zelfs de geweldige cover van het werk was al genoeg om het te willen lezen. Maar waar gaat het eigenlijk over?

Voorbij het Wederwoud vertelt het verhaal van de Elfyn zussen Céli en Phaun. Céli lijdt al jaren aan een onverklaarbare en daarbij ongeneeslijke ziekte, die haar volledig afhankelijk maakt van de zorg van haar jongere zusje.
Diep in het Wederwoud, een plek waar de natuur geëerd wordt en ongeziene gevaren zich verborgen houden, heeft Phaun zichzelf volledig weggecijferd om Céli te ondersteunen. Hierdoor heeft ze eigenlijk geen sociaal leven meer en ook geen opleiding kunnen volgen. Op het moment dat de situatie uitzichtloos lijkt, wordt er plots een oplossing aangereikt. Maar die oplossing heeft een prijs.
Om haar zus en zichzelf een kans op een nieuw leven te geven, moet Phaun een reis maken door het majestueuze Wederwoud. Een tocht waarbij ze vreselijke keuzes moet maken en tot het uiterste moet gaan.

Het boek komt wat langzaam op gang, maar dat is bij een fantasy boek helemaal niet gek. Daar gebeurd veel worldbuilding en helemaal in het eerste deel van een nieuwe serie. Desondanks valt het niet tegen. Het is af en toe in de schrijfstijl te merken dat de auteur een nieuwe auteur is, dit is niet erg en persoonlijk vind ik dit juist leuk om op te merken tijdens het lezen van een boek.

Uiteindelijk leren we vooral Phaun ontzettend goed kennen in het boek. Het wordt namelijk ook vanuit haar perspectief geschreven. Door de zorg voor haar zus is Phaun afgezonderd van de rest van de wereld en hierdoor wat wereldvreemd. Dit is het fijne tijdens het lezen omdat het lijkt alsof Phaun net zo weinig van de wereld om haar heen weet als dat de lezer dit doet.
Phaun maakt niet altijd de beste keuzes voor zichzelf, deze situaties zorgen er dan weer wel voor dat ze zich goed ontwikkelt en vooral dat ze blijft leren. Iets wat ik altijd erg prettig vind wanneer een personage wat bleu is in het begin. Phaun heeft haar hele leven opgeofferd om voor haar zus te zorgen en gaat dan ook nog een gevaarlijke tocht maken. Dat vind ik ontzettend dapper.

De verhaallijn is niet spectaculair, maar dat geeft niet wanneer de rest erom heen origineel is geschreven. Het boek verrast en het is duidelijk waar het verhaal naar toe gaat, mede door de verhalen buiten die van Phaun en Céli om. Ringelberg verzon een origineel verhaal en geeft de lezer de kans om zichzelf te verliezen in het prachtige boek. Er zijn eigen wetten en regels, er is geschiedenis van de wereld en, wat mij betreft direct al duizend pluspunten, er is een kaart te vinden in het boek.
Er is een goede opbouw in het verhaal. De proloog zorgt ervoor dat je als lezer wilt blijven doorlezen en aan het einde van het boek lijkt alles bij elkaar te komen. De epiloog daarentegen zorgt ervoor dat je weer helemaal bij af bent en dat hopelijk het volgende boek niet lang op zich laat wachten.

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 30 jaar, Social Worker en een ware boekendraak. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.

Voorbij het Wederwoud / Valentijn Ringelberg  / Uitgeverij Hamley Books / 2020 / 239 blz. / ISBN 978 9463 967 273

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment