In Helsingborg vindt een reeks ogenschijnlijke willekeurige moorden plaats. Hoofdinspecteur Fabian Risk wordt geacht het onoplosbare op te lossen, maar ziet geen enkel verband tussen de moorden. De moord op de jonge vluchteling lijkt niet gepleegd uit vluchtelingenhaat. De dood van de man in het winkelcentrum was een wrede executie. Objectief bekeken is het niks anders dan een reeks bloederige moorden zonder motief. Maar wat als dat precies de bedoeling is? Wast als moorden het enige doel van de dader is? En hoe ontmasker je een dader zonder motief? Fabian Risk wordt echter afgeleid van de zaak door zijn vastberadenheid om een corrupte collega te ontmaskeren en omdat hij zijn gezin bij elkaar moet proberen te houden. Terwijl de jacht op de dader steeds wanhopiger wordt, begint zijn hechte team uit elkaar te vallen.

Motief X is een boek vol spanning. Je leest het verhaal vanuit verschillende perspectieven: de dader, een paar collega’s van de hoofdpersoon, slachtoffers… De verschillende perspectieven zorgen ervoor dat je goed in het verhaal blijft en ik heb het boek niet weg kunnen leggen. In minder dan drie dagen had ik het uit.

“De dobbelstenen zijn geworpen. Wie wordt het volgende slachtoffer?!”
Dat is de quote die op de cover staat. Dit dikke boek straalt echt iets spannends en mysterieus uit. Ik wilde dit boek daarom zo graag lezen en dat was het helemaal waard. 

De personages zijn leuk en spreken me erg aan. Ook begrijp je wat ze doen en kan je je goed in ze inleven. De karakters zijn erg verschillend, wat het leuk maakt om te lezen. Ik schreef al dat er verschillende perspectieven zijn, maar het zijn er ook echt heel veel. Toch is dit geen minpunt of iets dergelijks, het maakt het verhaal alleen maar beter.

“Het was geen tak die brak. Ook geen twijgje. Het waren zelfs geen bladeren die ritselden op een manier die de wind nooit voor elkaar zou krijgen. Wat het was, wist ze niet.”

Er gebeuren veel dingen tegelijk, wat er soms voor zorgt dat je even moet pauzeren om alles op een rijtje te zetten. Toch blijft het verhaal realistisch.
De proloog hakt er meteen in, en de spanningsgraad blijft heel het boek mooi aanwezig. Er zit een goede, duidelijke rode lijn in het boek en het verhaal is geen moment saai geweest. Het boek leest vlot, je blijft namelijk nergens té lang hangen. 

“De knal was luid, maar door de echo die volgde, was het onmogelijk te horen waar die vandaan kwam. Het was een fluitend geluid dat als een zwaard door de lucht voor haar voorhoofd sneed, en op dat moment begreep ze dat iemand haar had beschoten.”

Alles wordt goed en duidelijk beschreven, zonder dat het saai of langdradig wordt. Mijn verwachtingen zijn zeker uitkomen. De schrijver heeft een prettige schrijfstijl die fijn leest. Ik kijk in ieder geval uit naar het tweede deel!

Hoi, ik ben Paris! Ik lees erg veel en vind het leuk om recensies te delen op onder andere mijn blog. Lezen doe ik al erg lang en zelf heb ik al een eigen, uitgegeven boek geschreven en zat ik in de Jonge Jury. Ik lees ook echt alles, van een romantische Young Adult tot een bloedstollende thriller. Een favoriete schrijver heb ik ook niet, maar favoriete series heb ik wel: de Lunar Chronicles en Twilight. Zelf heb ik een aantal boeken gelezen doordat ik ze bij de Leesfabriek voorbij zag komen. Ik hoop dat ik nu via de Leesfabriek mensen kan laten zien hoe leuk lezen is en boekentips kan geven.

Motief X / Stefan Ahnhem / Vertaling Tineke Jorissen-Wedzinga / Uitgeverij The house of books / 2020 / 528 blz. / ISBN 97890 44359879

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment