Het kiezen van favoriete boeken is voor ons als lezers niet altijd een makkelijke opgave, want als je veel leest, lees je regelmatig mooie verhalen. Toch nam ieder redactielid de tijd om te kijken naar hun favoriete boek(en), deze delen we op de laatste dag van het jaar graag met jullie. Kunnen jullie mooi inspiratie op doen voor het nieuwe jaar 😉

Chelsey
Omdat ik niet kan kiezen heb ik 2 verschillende boeken gekozen in verschillende categorieën.

Mijn eerste favoriet van dit jaar is in het non-fictie genre, namelijk:
Beter op reis – Viora Rebergen & Joost van Willigenburg

Dit is een non-fictie boek over de periode waarin wordt vastgesteld dat Viora kanker heeft. We volgen het verhaal vanuit Viora en Joost hun perspectief. Het was een aangrijpend boek met een sprankeltje hoop doorheen geweven. Dit is het soort non-fictie boek dat ik graag lees, omdat het aan de ene kant een ver-van-mijn-bed show is, maar ik in mijn familie en omgeving er ook al mee te maken heb gehad en er ook gewoon meer over te weten wil komen. Dit was dus zeker het beste non-fictie boek dat ik dit jaar las.

Mijn tweede favoriet is een YA-thriller, namelijk:
Een van ons liegt – Karen M. McManus

Hoewel ik al eens een boek van Karen M. McManus had gelezen en ik hier niet zo’n fan van was, was ik dan ook wat terughoudend om dit boek te lezen. Maar ik werd echt enorm verrast! Het verhaal zit zo goed in elkaar en met iedere pagina die ik omsloeg had ik wel een nieuwe verdachte op mijn lijstje. Ik kan dan ook zeggen dat Een van ons liegt de beste YA-thriller is die ik dit jaar las!

Marieke
Mijn favoriet is tegen beter weten in van Charlotte de Monchy. Heerlijke feelgood met toffe personages, een geweldige setting en een vlotte schrijfstijl. Het voelde alsof ik samen met Lois in Canada was. Nu wil ik daar ook naartoe!

Valerie
Eén boek kiezen uit de bijna 200 boeken die ik las is een onmogelijke opgave, dus ik wil graag een aantal titels en auteurs noemen die het echt verdienen om gelezen te worden! Eentje daarvan is Louise van Anne-Laure Van Neer. Een fantastische thriller met een dosis humor en vooral zo anders dan alle andere thrillers. Dit boek heeft me positief verrast. Een ander boek dat me omver heeft geblazen is Dor van Neal en Jarrod Shusterman. Het is een dystopisch/sciencefiction verhaal waarin er door grote tekorten uiteindelijk geen water meer uit de kraan komt. De sfeerschepping is zo voelbaar en het verhaal is eng realistisch. Het laatste boek dat ik jullie nog wil meegeven is Mijn waarheidvan Sandra J. Paul. Het is een omkeerboek; je kan hetzelfde verhaal lezen vanuit twee verschillende standpunten. In het midden vind je ‘de waarheid’, zoals het echt is gebeurd. Wie is de onbetrouwbare verteller en wie vertelt de waarheid? Van begin tot einde spanning verzekerd! Heb je deze drie titels nog niet gelezen? Perfect leesvoer om het nieuwe jaar mee te beginnen!

Janine
Mijn favoriet is “Vijf stappen van jou” geschreven door Rachel Lippincott. Het is anders dan wat ik normaal gesproken lees, maar de thema’s in het boek – ziekte, familiebanden en vriendschap – zijn zo goed verwerkt dat het verhaal blijft raken. Daarnaast heeft Lippincott een erg prettige, vlotte schrijfstijl en maakt ze veel gebruik van wisselende perspectieven. Dit zorgt ervoor dat het boek eigenlijk niet weg te leggen is en het een perfecte keuze is om aan een stuk uit te lezen, met een grote mok thee op een koude winteravond.

Irene
Ik las zoveel mooie boeken dit jaar, kiezen is bijna niet te doen. Ik las onder andere het prachtige Ik hou je vast (Marina Folkers), de ingenieuze thriller Alex B. (Arjan Alberts), het erg mooie Vraag me nog eens (Mary Beth Keane), het zeer verslavende nieuwste deel in de Hongerspelen De ballade van slangen en zangvogels (Suzanne Collins), de klassieker Trots en vooroordeel (Jane Austen) en het rakende verhaal van Toffee (Sarah Crossan). Nu zien jullie gelijk hoe goed ik kan kiezen 😉 (Of wat voor goede boeken ik heb gelezen.)

En dan nu, mijn grote favorieten:
Stilte heeft een eigen stem – Ruta Sepetys
Mooi verhaal over twee tieners in de jaren na de Spaanse Burgeroorlog. Sepetys heeft een vrij onbekende oorlog en vooral de gevolgen daarvan in een zeer goed verhaal gegoten. Lees het!

Sterker dan elk afscheid – Enrico Galiano
Ik mocht deelnemen aan de leesclub van Luitingh-Sijthoff met Enrico Galiano zelf. Nooit gedacht dat dit boek op mijn favorietenlijst zou komen. In mijn hele lezende leven heb ik al tientallen boeken gelezen, maar nog nooit was er een boek waarin ik mij zo herkende in een personage als Nina. Niet in alles wat zij meemaakte, maar wel de beschreven momenten over orchideekinderen en paardenbloemkinderen. 

Anna
Na enkele boeken (van diverse auteurs) gelezen te hebben die me minder konden boeien, bracht Brigid Kemmerer met ‘Een vloek zo eenzaam’, het eerste deel uit de vervloekt-serie, de leeskriebel weer helemaal terug. Het was een cadeautje van een mede redactielid bij De Leesfabriek, die dacht dat de stijl van Brigid Kemmerer me wel zo smaken. En gelijk had ze! Ik zwijmel helemaal weg bij dit herwerkte sprookje rond Belle en het Beest. Kemmerer pakt me helemaal in met haar rake humor en inside jokes tussen de personages. Precies wat ik nodig had om 2020 af te sluiten. En nu reikhalzend uitkijken naar het vervolg in mei 2021.

Lisa
In 2020 heb ik ontzettend veel mooie boeken gelezen en ik vind het moeilijk om er één te kiezen. Eentje die ik zeker kan aanraden is The Martian (Nederlands: Mars) van Andy Weir. Heerlijke, stevig science fiction, met een sarcastische maar doortastende hoofdpersoon. Misschien ken je hem van de film met Matt Damon – maar ik kan je vertellen dat het boek echt iets toevoegt! De stijl en toon van het boek sleuren je meteen mee in het verhaal, zelfs als de wetenschappelijke details je de pet te boven gaan. Genieten van kaft tot kaft: zet The Martian maar op je tbr voor 2021!

No Comments

Post a Comment