Miriam staat op de overlevingsstand, al sinds dat haar vader overleden is. Alles wat ze doet, moet ze hard over na denken en moet haar verder helpen. Ze kwam vier jaar geleden naar Nederland, vanuit Syrië, en ze heeft een enorm traumatisch verleden waar ze mee worstelt. Door dit verleden heeft ze ook geen kans op een normale baan of opleiding. Daarom gaat Miriam als vrijwilliger aan de slag op een dagopvang in een verzorgingstehuis. Daar zorgt ze voor de mensen, brengt ze koffie en maakt een praatje met ze. Af en toe loopt ze ook samen met ze door de tuin.

Op deze dagopvang ontmoet ze een bijzondere patiënt, Gideon Asher. Hij brengt de gemiddelde leeftijd op de dagopvang ontzettend naar beneden met zijn vijfentwintig jaar. Gideon heeft een ernstig ongeluk gehad en heeft een dwarslaesie. Hij kan niet bewegen, maar kan ook niet meer praten. Hij zit op de dagopvang om zijn dagen te slijten en te hopen op een klein beetje herstel.  Miriam en Gideon krijgen een bijzondere band en ze kunnen zelfs met elkaar communiceren na een tijdje. Maar dan stuit Miriam op een geheim. Mag ze hem veroordelen om wat hij heeft gedaan? En is gebroken voor altijd kapot of kun je elkaar ook helen?

Dit boek liet me echt van alles voelen. Blijdschap, woede, liefde, angst, moedeloosheid maar ook hoop. Wat ontzettend knap gedaan door de schrijfster! Ik voelde ontzettend met onze hoofdpersoon mee, al was ik het niet altijd met haar eens. Zo vind ik het echt niet kunnen hoe ze over een cliënt denkt, maar gelukkig ziet ze dat zelf ook in. Zelfs al vrijwilliger kun je geen gevoelens krijgen voor een cliënt, dat is hartstikke fout. Hij is afhankelijk van jou en dus heb jij een dominante positie over hem. Gelukkig kon ik hier wel doorheen kijken, vooral omdat Miriam het zelf ook een aantal keer aangeeft.

Miriam is verloofd, maar wat een stomme vent is dat zeg! Mijn nekhaar ging echt overeind staan als we over hem lazen. Hij spreekt heel erg overdreven, met allemaal moeilijke woorden en dat terwijl Miriam zich de Nederlandse taal nog niet volledig eigen heeft gemaakt. Ze kan zich prima verstaanbaar maken, maar al die ontzettend moeilijke woorden? Nee, dat is echt gewoon gemeen. Alsof dat nog niet erg genoeg was, zegt hij ook nog eens zinnen in het Latijn. Goed voor mij, want dan kan ik mijn Latijn nog eens oefenen, maar de meeste mensen hebben geen Latijn gehad en voor hen is het abracadabra. Heel asociaal van hem. Bah, wat had ik een hekel aan haar verloofde.

Ik snapte heel goed dat ze bij hem bleef, ondanks dat het me heel erg frustreerde. Miriam heeft bijna niks zelf. Ze is alleen in Nederland en de enige mensen die ze nog over heeft, zijn haar verloofde en zijn familie. Wat moet dat eenzaam zijn geweest! Gelukkig ontmoet ze Gideon, waardoor ze meer mensen in haar leven heeft en even weg kan van haar schoonfamilie.

Het verhaal van Gideon is schrijnend. Je leest door terugblikken over zijn leven vóór het ongeluk en dit is een groot contrast met zijn leven nu. Hij zit nu hele dagen in zijn rolstoel en hij is er klaar voor om te sterven. Het enige wat niet meewerkt is zijn lichaam, want die wil nog niet sterven.

Het enige wat ik echt een minpunt aan het boek vond, was de lengte. Hoe kun je nu zo’n mooi verhaal neerzetten in zo weinig bladzijden. Het is ontzettend knap wat de schrijfster gedaan heeft, maar waarom is het zo kort? Ik wil meer over Gideon en Miriam, over hun prille relatie. Daarnaast wil ik ook gewoon weten hoe het met ze verder gaat. Wat gaat Miriam bereiken in haar leven? Ik denk heel veel, want ze is een ontzettend sterk personage, maar ik ben zo nieuwsgierig!

Ik had al eens vaker iets van deze schrijfster gelezen en was toen al fan van haar. Ook met dit boek heeft ze me kunnen overtuigen. Zoek je een emotionele rollercoaster met een prachtig verhaal? Dan zit je goed met dit boek.

Liefde zonder oordeel / Anne May / Dutch Venture Publishing / 2021 / 130 blz. / ISBN 9789492585660

Marieke: een 22-jarige studente Medische Biologie, die naast studeren ook nog (heel) veel boeken verslind. Haar passie voor boeken heeft er voor gezorgd dat ze een boekenblog begonnen is. Op Marieke’s Books deelt ze van alles over boeken.

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment