Met reeds negentwintig boeken voor jongeren op haar naam is Sharon M. Draper geen onbekende in de boekenwereld, al is In mijn hoofd het eerste boek dat naar het Nederlands werd vertaald. De Amerikaanse auteur schrijft vaak over ernstige onderwerpen zoals dood, verdriet, misbruik, discriminatie en handicaps. Ze vindt dat jongeren moeten weten wat er speelt in de wereld.
“Door te lezen over de moeilijkheden van andere kinderen kunnen mijn lezers er misschien beter mee omgaan als ze zelf iets ergs meemaken. Gehandicapte lezers wil ze met haar boeken sterker maken en ze hoopt dat gezonde lezers op een andere manier met hen omgaan, zonder medelijden of afkeer, maar met empathie.” De inspiratie voor dit verhaal kwam voort uit haar ervaringen als moeder met een dochter met Cerebral Palsy.

Melody is misschien wel de slimste elfjarige uit haar stad, maar niemand weet dat, want ze kan niet praten, zit in een rolstoel en moet met alles geholpen worden. Melody heeft Cerebrale Parese (CP), een aandoening waardoor een deel van je hersenen beschadigd is. Melody’s ouders zijn altijd voorstander geweest van het gewone onderwijs voor Melody, ook al is dat niet altijd gemakkelijk. Als Melody een spraakcomputer krijgt gaan ieders ogen open, en komt haar ware intelligentie in beeld. Melody wint zelfs de schoolquiz en mag samen met haar schoolteam meedoen aan een nationale tv-quiz. Maar haar klasgenoten schamen zich voor haar.

Ik vind Melody een prachtige meid. Het personage is goed vormgegeven door Draper. Voor dat Melody haar spraakcomputer krijgt voel je echt mee met de frustratie die ze ervaart omdat ze gek wordt van alle informatie die in haar hoofd zit, maar die ze niet kan uiten. Ik werd zelf al helemaal gek van de leerkrachten van lokaal H-5 (de klas waar alle kinderen met een ‘handicap’ zitten) en de manier waarop ze met de kinderen omgingen.
De auteur weet Melody echt neer te zetten als een persoon: strijdlustig en moedig, grappig en slim, met haar eigen verdrietige en boze momenten; en niet enkel als ‘persoon met een handicap’.

Met Melody wil Sharon M. Draper een kind in het leven roepen als vertegenwoordiger van ieder kind dat niet in staat is te communiceren: of je nu blind, verlamd, de taal nog niet kent of gewoon verlegen bent. Door mijn job als kinesist kan ik me goed voorstellen hoe een elfjarige als Melody overkomt naar de maatschappij. Ik vind het dan ook fantastisch dat meer mensen door het lezen van dit boek gaan stilstaan bij de mogelijkheden én de moeilijkheden die deze mensen elke dag trotseren: zorgverleners die geprezen worden, ouders met een onuitputtelijke veerkracht, struggles met een rolstoel en niet-rolstoelvriendelijke-doorgangen, nakijkende ogen….

Ik heb alleen maar lof voor dit boek. Sharon M. Draper weet een vlot lezend verhaal neer te schrijven, dat recht naar het hart gaat. Het verhaal wordt mooi vormgegeven door leuke vergelijkingen (bijvoorbeeld: “als mijn gordel loslaat glijd ik als een sliert spaghetti mijn stoel uit”) en sprekende personages. De boodschap die het verhaal vertelt is krachtig en raakt! Bovendien weet de auteur telkens weer te charmeren met grappige, absurd komische gebeurtenissen die afsluiten in een confronterende slotzin (bijvoorbeeld: “…ik hou van ze, alleen heb  ik dat nooit kunnen zeggen.”). De realistische beschrijvingen worden voorzien van de nodige humor en zelfspot.

Hoe kan ik beter afsluiten dan met een citaat van Sharon M. Draper zelf: “Melody is een eerbetoon aan alle soms worstelende ouders van gehandicapte kinderen, aan alle kinderen die niet worden begrepen, aan alle verzorgers die met kleine en grote dingen helpen. Het boek is ook geschreven voor mensen die wegkijken, die doen alsof ze niks zien, of die niet weten wat ze moeten zeggen als ze iemand tegenkomen die met duidelijk zichtbare verschillen door het leven gaat. Glimlach gewoon en zeg hallo!”
In mijn hoofd is indrukwekkend, confronterend en bijzonder. Een aanrader voor iedereen: het zet je aan het denken en laat je de eerste maanden niet meer los, een boek dat je moet gelezen hebben!

Deze recensie is geschreven door Anna Coppieters, 25 jaar. Ik woon en werk in Lokeren als zelfstandig pediatrisch kinesitherapeute. Alhoewel ik een trage lezer of ‘slowreader’ ben, heb ik altijd wel een boek bij me.

In mijn hoofd / Sharon M. Draper / Vertaling Merel Leene / Blossom Books / 2019 / 243 blz. / ISBN 9789463491570

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment