Jack houdt van Rosie en Rosie houdt van Jack. Voor Rose is het zo simpel als maar zijn kan. Maar dat is het niet voor iedereen. Haar vader bijvoorbeeld vindt het maar niets dat Rose met Jack omgaat. Wanneer ze van haar ouders Jack niet meer mag zien, besluit ze het heft in eigen handen te nemen. Ze is bereid tot het uiterste te gaan voor de liefde, zelfs als dat betekent dat ze om Jack te kunnen zien heel Londen moet doorkruisen. Rosie kan dat, ze is zelfstandig, ook al denken veel mensen dat een meisje zoals zij dat niet kan.

Rosie hartje Jack is een boek dat absoluut een waardevolle toevoeging is in de boekenwereld. Het is fijn om te zien dat Darbon met Rosie een hoofdpersonage heeft gecreëerd met een beperking, namelijk het syndroom van Down, dat zich helemaal niet beperkt voelt of gedraagt. Rosie verwoordt het eigenlijk zelf het mooist: ‘Waarom is het anders? Is het omdat ik downsyndroom heb? Ik ben niet downsyndroom. Ik ben Rose.’ Het is zo waar en zo goed dat Darbon hier de nadruk nog eens op legt. Mensen hebben misschien een beperking, maar zijn zoveel meer dan enkel dat!

Al moet ik ook toegeven dat sommige passages ervoor zorgden dat de geloofwaardigheid kelderde. Hoe ze wegloopt om Jack te gaan zoeken, is mooi en hartverwarmend, maar niet alle mensen die ze onderweg tegenkomt, dragen in positieve zin bij aan het verhaal. Zonder al te veel te verklappen, kan ik zeggen dat een bepaalde ontmoeting en de gevolgen daarvan op zich wel gebeuren in onze wereld, maar ik vind het heel verkeerd om een meisje met Down daarin te betrekken. Het duidt uiteraard op haar naïviteit, Rose gelooft namelijk iemand meteen als hij of zij iets belooft, maar toch voelde het totaal verkeerd aan. Ik heb me door dat stuk moeten worstelen en ik moet toegeven dat dat wat energie vroeg. Toch ben ik blij dat ik heb doorgelezen want alles wat daarna gebeurde, werd schitterend in beeld gebracht door Darbon en was hartverwarmend dankzij Rose en haar oprechtheid.

Rosie hartje Jack scoort zeker meer dan voldoende, vooral dankzij het bijzondere, maar hartverwarmende hoofdpersonage dat veel meer op ons allemaal lijkt dan we misschien willen beseffen. Het middelste deel van het boek had er wat mij betreft niet moeten zijn en zorgde ervoor dat ik me door het verhaal moest heen worstelen, maar alles daarna maakte veel goed. Met Rosie hebben we er weer een divers personage bij en dat kan ik alleen maar toejuichen!

Rosie hartje Jack / Mel Darbon / Blossom Books / 2020 / 278 blz. / ISBN 9789463491884

Valerie: Hallo uit Vlaanderen!  Net als alle anderen hier, ben ik gek op lezen. Als ik eens vijf minuten niets te doen heb, neem ik een boek en begeef ik me naar een andere wereld. Waar ik ook ben, ik heb altijd een boek bij me. Welk boek dat is? Dat maakt helemaal niets uit! Van een bloedstollende thriller tot een historische roman tot een geweldig liefdesverhaal, alles is goed.

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment