De River Point Boys, dat is hoe de groep vrienden wordt genoemd na het ongeluk. Met z’n vijven gingen de jongens, zoals nagenoeg elk weekend, jagen op het River Point terrein. Er was een groot feest met alcohol, drugs en illegale handel. En de ochtend daarop een dodelijk ongeluk. Grant Perkins werd neergeschoten met zijn eigen Remington en alleen zijn beste vrienden als getuigen. De vrienden sluiten over het lichaam van hun dode vriend een pact: niemand wijkt af van het verhaal, of ze gaan allemaal ten onder. De jongens worden weggestuurd van de eliteschool St. Bart en overgeplaatst naar de openbare school waar Kate en haar vriendinnen op zitten. Wat de zaak echter compliceert is dat Kate de assistent is van de aanklager. Subtiel houdt ze de groep in de gaten, maar al snel raakt ze veel meer betrokken bij de zaak dan ooit de bedoeling was.

Dit is ons verhaal is een echte whodunit, in elk opzicht. Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven – hetgeen van de jongens en dat van Kate. Naarmate Kate meer bij de zaak betrokken raakt, komt er steeds meer informatie over de 24 uur voor de dood van Grant naar boven. Echter, met elke ontwikkeling krijg je als lezer ook tien keer zoveel meer vragen. Elston weet de lezer hiermee telkens op het verkeerde been te zetten qua dader. Ongeveer halverwege het verhaal lijken alle jongens wel een motief te hebben om Grant te vermoorden, al is het alleen maar om hun eigen geheimen en illegale zaken verborgen te houden.

Wat het verhaal nog beter maakt, is hoe goed Elston de groepsdynamiek heeft weten te beschrijven. Voor de moord waren de vijf jongens zo hecht als broers – althans, zo lijkt het op het eerste oog. Echter, met het wegvallen van Grant lijken de spanningen binnen de groep op scherp te staan en ontstaat er een tweedeling. Geen van allen weet wie Grant echt heeft neergeschoten behalve de dader. Alhoewel de jongens van tevoren dachten dat dit geen probleem zou vormen, valt de groep toch langzaamaan uiteen onder de druk van de vele geheimen en de door hun ouders gehuurde topadvocaten. Naast de mysterie en spanning rond het onderzoek van Kate naar de dader, blijf je je als lezer dus ook constant afvragen wie er als eerste zal breken. Uiteindelijk komt ‘de gouden tip’ tot het oplossen van de zaak uit compleet onverwachte hoek en blijkt de persoon die je het minst zou verdenken toch het meest te verbergen te hebben.

Persoonlijk heb ik Dit is ons verhaal in een keer helemaal uitgelezen, want met elke nieuwe aanwijzing werd het nóg moeilijker om deze pageturner aan de kant te leggen. Ashley Elston heeft middels de veelgebruikte whodunit-opzet een interessant, spannend en origineel verhaal weten te schrijven dat niet teleur zal stellen en zeker zal verbazen.

Dit is ons verhaal / Ashley Elston / Vertaald door Ella Vermeulen / Best of YA – Van Goor / 2020 / 319 bladzijden / ISBN 9789000373444

Janine: Ik ben 18 jaar oud en ik studeer Economics and Business Economics aan de Rijksuniversiteit Groningen. In mijn vrije tijd ben ik vrijwel altijd te vinden met een grote kop thee en een goed boek, van thrillers tot fantasy en klassieke literatuur in zowel Nederlands als Engels. Een favoriet genre heb ik dus niet echt, zolang het boek maar een interessant plot heeft en goed is.


No Comments

Post a Comment