De Canadese auteur Susin Nielsen (bekend van o.a. Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen en Woordnerd) voegt met ‘Adres Onbekend’ opnieuw een prachtig verhaal toe aan haar bibliografie. Ze gaat sociale thema’s niet uit de weg. Haar boeken – opgevrolijkt met een dosis humor – laten je stilstaan bij diverse thema’s zonder somber te worden, hoe erg de problemen soms ook zijn.

Het verhaal begint op het politiebureau. Felix, een twaalfjarige jongen, lucht zijn hart bij een politieagente die meer over hem en zijn moeder, Astrid, te weten wil komen. Het vervolg van ‘Adres Onbekend’ is een lange flashback naar de afgelopen vier maanden, waarin Felix met zijn moeder in een busje (de Westfalia) bivakkeerde.

De boeken van Susin Nielsen zijn inhoudelijk sterk en bevatten innemende personages waar je meteen empathie mee voelt. De karakters worden bovendien realistisch vormgegeven met een mooie groei doorheen het verhaal.
Felix heeft op school twee goede vrienden: Dylan en Winnie. Was ik trouwens de enige bij wie Winnie deed denken aan Hermelien uit Harry Potter?

Felix en Astrid zijn op elkaar aangewezen als ze door een reeks tegenslagen op straat komen te staan. Waar het eerst allemaal heel spannend en avontuurlijk is voor Felix, blijkt het permanent wonen in een busje ook heel wat minder rooskleurige kanten te hebben. Denk maar aan koude winternachten, weinig privacy, geen toilet noch stromend water… Astrid belandt af en toe in een depressieve stemming, dan is Felix helemaal op zichzelf aangewezen.
Astrids hart loop over van moederliefde, maar haar eigen moeilijke jeugd en wantrouwen in de overheid en de Kinderbescherming doen haar foute keuzes maken. Bovendien heeft ze weinig moreel besef. Zo liegt ze regelmatig, steelt ze van vrienden en uit winkels, chanteert ze mensen… Echt voorbeeld ouders kan je dat niet noemen. Naarmate het verhaal verstrijkt zie je Felix een duidelijk standpunt innemen van goed en kwaad, en is hij het niet altijd eens met Astrid.

Fijn om te lezen is de multiculturele afkomst van de personages. Zo is Felix Zweeds en Haïtiaans, Winnie Chinees, Dylan Duits, Felix’ leraar (meneer Thibault) Frans, de uitbaters van de groentewinkel (meneer en mevrouw Ahmadi) Syriërs, en de sociaal werker (Vijay) Indisch. Al deze personages en karakters zijn levensecht en Nielsen weet iedereen bij elkaar te brengen in een geloofwaardig verhaal.

Dit jeugdboek doet je op een luchtige manier nadenken over problematieken als armoede, verwaarlozing, dakloos zijn, woede en onmacht. Maar ook bijvoorbeeld over de loyaliteit van kinderen aan hun ouders.
Daarnaast lees je ook hoe kennissen en klasgenoten omgaan met de situatie van Felix en zijn moeder als ze her en der vreemde signalen opvangen. Ik hoop dat meer mensen hierin de boodschap lezen: je kúnt elkaar helpen en een hand toereiken – ook al wordt die niet altijd meteen aanvaard! Een klein gebaar kan veel beteken.

Ik raad dit oprechte verhaal zeker aan. Het leert je inzien hoe makkelijk gewone mensen door omstandigheden, stom toeval of pure pech dakloos kunnen worden. Het is een glibberig pad van een dak boven je hoofd tot een leven op straat. Adres Onbekend is een verhaal dat raakt, recht in je hart.

Adres Onbekend / Susin Nielsen / Vertaling Lydia Meer & Barbara Zuurbier / Uitgeverij Lemniscaat / 2019 / 302 blz. / ISBN 9789047710806

Anna: Ik woon en werk in Lokeren als zelfstandig pediatrisch kinesitherapeute. Alhoewel ik een trage lezer of ‘slowreader’ ben, heb ik wel altijd een boek bij me. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je echt kan meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laat liggen. Samen met De Leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment