Er zijn veel zaken die wij lezers met elkaar gemeen hebben. Toch zijn er ook veel meningsverschillen, waarover het bookternet uitgebreid kan discussiëren. Eén van deze betreft het maken van aantekeningen in boeken. Persoonlijk ben ik fanatiek, ferm, gedecideerd team ‘mijn boeken moeten netjes blanco blijven.’ Tot nu.

Al twee keer eerder las en recenseerde ik een boek van Deborah Levy, waaronder Dingen die ik niet wil weten, de donkerblauwe voorganger van dit knalgele boek: De prijs van het bestaan. Doordat ik al bekend was met Levy’s werk, was ik voorbereid op haar bijna poëtische taalgebruik. In deze eerdere recensie schreef ik al dat elk woord zijn doel treft. Dit trucje is er één dat ze herhaalt in dit boek. Het geeft elk verhaal een impact, elke zin een intensiteit. Zelfs zodanig, dat ik – keurige, blanco-pagina lezer – de nood voelde om bepaalde zinnen te onderstrepen. Want niet alleen de woordkeuze is indrukwekkend, de boodschap is dat ook.

“Vrijheid heeft een prijs. Iedereen die heeft gevochten om vrij te kunnen zijn weet hoe hoog die prijs is.”

De subtiliteit in De prijs van het bestaan is ongelofelijk. Pas tegen het einde van dit (toegegeven, dunne) boek doorzag ik een aantal details. Voor mij was dit bijna een eureka-moment en ik had daadwerkelijk even tijd nodig om te verwerken wat Levy precies in elkaar gewoven had. Om jullie deze ervaring niet te ontnemen, wil ik liever niet te veel informatie geven. Wat ik je wel mee kan geven, is de volgende tip: laat je niet misleiden door de nonchalante toon. Besteed aandacht aan ieder woord – misschien komt het nog eens terug. Om te begrijpen wat Levy in haar anekdotes verborgen heeft, is dit essentieel.

“Het is zo moeilijk om onze verlangens op te eisen en zo veel rustgevender om ze belachelijk te maken.”

Beide delen in deze serie balanceren op een precair randje tussen luchtige en zware kost. Dit leidt tot een wat rare leeservaring, vooral veroorzaakt doordat er met luchtige anekdotes toch best pittige onderwerpen ter sprake komen. Levy begint met een doorsnee dag uit haar leven en schrijft dit om naar een stuk met de bovenstaande conclusie. Alles dat zij op papier zet, lijkt logisch – en slaat daardoor in als een bom. Ik ben diep onder de indruk van haar treffende woordkeuze, haar doordachte zinnen, haar liefdevolle hervertellingen.

Tussen Dingen die ik niet wil weten en De prijs van het bestaan zat vijf jaar. Ik kan alleen maar duimen dat dit tijdsbestek nu korter zal zijn.

De prijs van het bestaan / Deborah Levy / Vertaling Astrid Huisman en Roos van de Wardt / Uitgeverij De Geus / 2020 / 172 blz. / ISBN 9789044544039

Lisa: ik studeer aan de TU Delft. Ik lees al sinds ik heel klein ben. Tegenwoordig lees ik vooral veel Young Adult fantasy en Engelse/Nederlandse literatuur, bij voorkeur in het Engels. Tot mijn favorieten behoren de A Court of Thorns and Roses serie, To Kill a Mockingbird, The Remains of the Day en Fangirl. Mijn favorieten wisselen echter nogal per dag en per humeur.

 

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment