Het verhaal speelt zich afwisselend af in drie periodes: het heden, in 1998 en in 1996.

Parijs, het heden. Laure is de directeur en curator voor Het Museum van verbroken beloftes.  Mensen kunnen hier objecten doneren wat symbool staat voor rouw of verraad. Bezoekers komen er om het verleden te verwerken en zo verder te kunnen met hun leven.

Praag, 1985. Als Laures vader komt te overleiden vertrekt zij naar Praag om daar als Nanny te gaan werken bij de familie Kobes. In die periode staat Tsjecho-Slowakije onder het communistische regime. Het leven achter het ijzeren Gordijn is saai en grijs. Als Laure een jonge dissidente muzikant ontmoet komt ze in een wereld vol met politiek terecht. Haar verliefdheid met Thomas heeft vergaande gevolgen voor hen allebei. Gevaar is nog nooit zo dichtbij geweest.

Berlijn, 1996. Laure werkt bij de Britse Ambassade. Als ze na elf jaar Petr Kobes weer tegen komt hoop zij dat hij antwoorden heeft op de missende puzzelstukjes uit haar verleden.

Op het moment dat May het museum van Laure binnenkomt voor een interview krijgen we flashbacks uit Laures verleden te zien. Zo krijgen we te horen hoe ze als aupair gaat werken bij een Tsjecho-Slowaaks gezin. Ze reist mee voor een zomerperiode naar Tsjecho-Slowakije. Het aanwezige communistische regime beperkt burgers in hun vrijheden, maar ook mentaal. Je krijgt een duidelijk beeld over de koude sfeer daar in de jaren ‘80. Door deze periode van de geschiedenis te gebruiken maakte het boek nog meer indruk op mij. Zelf wist ik vrij weinig over het communisme en de invloed die dit had op de bevolking. Vertrouwen, wanvertrouwen en angst zijn denk ik wel begrippen die echt een leidraad door het verhaal zijn. Doordat Buchan heel duidelijk de gevoelens beschrijft van de personages kon ik mij goed inleven. Ik vind het ontzettend knap hoe Buchan zoveel informatieve informatie kan vertellen over de geschiedenis van een land in een roman over een hartverscheurend liefdesverhaal.

“Als je de vrijheid om na te denken opgeeft, zal je wezen druppel voor druppel oplossen”.

Deze uitspraak van Thomas raakte mij heel erg. Dit omdat ik mij zo goed kan voorstellen dat als je gedachtes en gedrag zo wordt beïnvloed door de overheid dat je een groot gedeelte van je persoonlijkheid verliest. En dat daaruit ook het verzet voortkomt. Dat mensen zelf willen nadenken en hun mening willen vormen, ook al is dat met gevaar voor eigen leven.

Het verhaal begon wat traag waarin veel werd verteld over Het Museum van Verbroken geloften. Maar de spanning werd al heel snel opgebouwd. Wat de spanning extra opvoerde was dat Laure vrienden kreeg die tegen het communisme waren. Het gezin waar Laure als aupair werkt, werkt juist voor de Tsjecho-Slowaakse Communistische Partij. Hierdoor voelde je mee met de angsten van de personages. De vraag waarom Laure en haar geliefde Thomas elkaar zijn kwijt geraakt laat je op het puntje van je stoel zitten. Wie heeft wie verraden en is Thomas nog in leven?

De drie verschillende verhaallijnen maakten het boek soms ook wat lastig te volgen. Hierdoor had ik wel het gevoel dat je het verhaal hoofdstuk voor hoofdstuk moest lezen. Stopte ik ergens middenin, dan had ik geen idee meer waar ik was gebleven.

Kortom dit boek is echt een aanrader. Vanaf bladzijde één word je een wereld in getrokken van wantrouwen, wanhoop en politieke mistanden. Een intrigerend liefdesverhaal dat je niet meer loslaat. Zelf lees ik boeken eigenlijk nooit twee keer, maar dit boek wil ik heel graag nog een heer herlezen. Er gebeurt zoveel dat ik denk dat je het een tweede keer weer heel anders ervaart.

Ik ben Esmée, afgestudeerd balletdocente aan de Royal Academy of Dance. Nu geef ik fulltime les in klassiek ballet en moderne dans. Naast dans hou ik natuurlijk ontzettend van lezen en dan voornamelijk van Young Adult boeken.

Het museum van verbroken beloftes / Elizabeth Buchan /Vertaling Carolien Metaal / Ambo | Anthos / 2020 / 387 blz. / ISBN 9789026351396

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment