Olivia wist wie ze was. Ze was een meisje dat volgend jaar Nederlands ging studeren aan de Amsterdamse Universiteit samen met haar vriend. Alles klopte en ze wist wat ze met haar leven ging doen. Deze plannen worden omgegooid als haar vriend zonder haar naar Australië gaat. Ze accepteert niet dat het uit is maar om haar zorgen toch achter zich te laten, besluit Olivia om naar Drenthe te gaan. Drenthe is het dorp waar ze is opgegroeid en waar haar opa en oma nog steeds wonen. Als ze eenmaal daar is aangekomen is ze weer herenigd maar het jeugdvriendin Ilse. Ilse is erg veranderd.
Olivia weet niet wat ze moet doen. Voor de zomervakantie wist ze precies wat er met haar ging gebeuren maar ineens was ze niet meer zo zeker van haar keuze. Kon ze wel Nederlands studeren, vond ze dat wel interessant? En waarom vindt ze Ilse opeens ze interessant, die kriebels had ze tot nu toe alleen nog maar bij haar vriend gevoeld.

Zomerburen is een prachtig geschreven verhaal over de LHBTQ+. Het is een echte eye-opener en niet meer weg te leggen eens je er in begonnen bent. Het is interessant en realistisch geschreven over de echte struggles van nu. De echte ik leren kennen.
Rianne Robben heeft de twijfels, tranen en kriebels geweldig beschreven. Het verhaal is heel realistisch en ook leuk om te lezen. Als tiener wordt er vaak nonchalant gedacht over het accepteren van je sexualiteit en gelukkig is het al een minder groot probleem als eerst. In dit boek is het heel goed omschreven hoeveel het nu eigenlijk van je vergt om te accepteren wie je bent. Je leest over de druk van je omgeving en de shock die je voelt als je erachter komt dat je niet bent zoals je altijd dacht dat je was.
Als tiener is het al niet makkelijk om keuzes te maken die je leven bepalen. In Olivia’s geval is het nog moeilijker, ze moet namelijk accepteren wie ze is onder de druk van de buitenwereld. Het is een meeslepend boek dat zeer leerzaam is, helemaal als je meer wilt weten over de LHBTQ+. Het is een echte aanrader, eindelijk een keer een lesbisch-koppel als hoofdverhaallijn. Niet verstopt achter de bijpersonen, maar gewoon puur en rauw over wat er nu echt gaande is.

Mijn naam is Jente Jansen. Ik ben 18 jaar en zit in 6 VWO. Ik ben sinds groep 6 een leesfanaat en ben sinds dat moment ook een echte potterhead (team hufflepuff!). Ik sport graag maar vind het ook heerlijk om in een boek te kunnen verdwijnen. Het genre maakt voor mij niet uit, romantiek, sci-fi, oorlog of fantasy? Ik lees het allemaal.

Zomerburen / Rianne Robben / Blossom Books / 2020 / 352 blz. / ISBN 978 94 6349 202 7

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

,

,

No Comments

Post a Comment