Donderdag 14 januari 2021 startte de publiekscampagne Steun je boekhandel vanuit de CPNB. Onder andere veel schrijvers en uitgeverijen riepen op tot het kopen van boeken bij je favoriete boekhandel. De slogan luidde ‘Koop nu een boek, anders is straks je favoriete boekhandel er niet meer’.

Door de huidige lockdown zijn de boekhandels dicht en blijven ze helaas nog even dicht. Geen klanten in de winkel die snuffelen in de kasten en op tafels, vragen om tips, boeken kunnen inkijken, op zoek zijn naar een nieuwe favoriet of een fijn cadeau voor een ander.
Als lezer vind ik het enorm jammer om nu niet even snel een boekhandel in te lopen vanuit mijn werk op weg naar het station. Niet altijd om een boek te kopen, maar vooral om even te kijken wat voor moois er ligt, mijn te-lezen lijst aan te vullen of een cadeau voor iemand te kopen.

Ontzettend fijn om te zien dat veel mensen een of meerdere boeken bestelden bij de (lokale) boekhandel om deze te steunen. Afgelopen week merkte ik op dat er alsnog heel veel boeken worden gekocht, maar veelal zijn deze verpakt in verpakkingen van een zekere blauwe meneer of websites met tweedehandsboeken met korting. Het voelt alsof de campagne voor een paar weken echt werd gewaardeerd, maar er nu weer over wordt gegaan op het oude ‘koopgedrag’.
Hoe leuk de websites ook kunnen zijn waar boeken aan worden geboden voor een fijn prijsje, er gaat niets boven die boekhandel waar je rond kunt lopen en kunt bladeren in boeken. De sfeer van de boekhandel zal je online niet vinden of voelen.

Deze sfeer is ook niet te vinden op de website van de grote blauwe man. De blauwe man die boeken aanbiedt voor precies dezelfde prijs als in de boekhandel, soms zelfs duurder. De blauwe man die bijna net zo snel levert als de boekverkoper. Bijna, want hier hebben ze soms ook te maken met leveringsproblemen. Boekverkopers bezorgen vaak al op dezelfde dag bij jou en dat doen ze met liefde!

Uiteraard snap ik dat niet iedereen het budget heeft om een boek, of meerdere boeken, te kopen. Mocht je wel iets te besteden hebben, koop je boek(en), spelletjes of andere leuke hebbedingetjes nu in ieder geval bij de boekhandel! Ik kan mij een stad zonder boekhandel maar moeilijk voorstellen. Heb jij nog een mooie boekentip voor mij om te bestellen bij de boekhandel?

No Comments

Post a Comment