Een zoektocht naar identiteit

Circe trekt meteen de aandacht door haar prachtige glanzende stofomslag. Het schittert de lezer als het ware tegemoet, net zoals de zon. Daar leren we Circe kennen, namelijk in het huis van Helios, de god van de zon. Hier wordt Circe geboren en start haar levensverhaal. Madeline Miller neemt de lezer vervolgens mee door het leven van Circe en de zoektocht naar haar identiteit. Madeline Miller is een Amerikaanse auteur. Zij heeft Latijn en Oudgrieks gestudeerd, wat goed van pas komt in dit boek. Miller is met name bekend van de roman Een lied voor Achilles, waarvoor ze de Orange Prize heeft ontvangen. Circe stond op de Shortlist voor The Women’s
Prize voor fictie in 2019.

In het begin werd ik meteen meegenomen in dit verhaal. Circe werd goed beschreven en daarnaast heeft Miller ervoor gekozen om Circe in de ik-persoon te laten spreken, waardoor ik mij goed kon inleven. Daarnaast heb je al snel met Circe te doen, want ze is eigenlijk het
zielige zusje dat door iedereen gepest wordt. Wanneer Circe wordt verbannen naar het eiland Aiaia gaat ze op zoek naar zichzelf. Ze wordt nog meer onafhankelijk dan ze al was en neemt het op tegen de mannen die misbruik van haar proberen te maken. Hierdoor krijgt
het verhaal een feministisch tintje.

Toch wist Miller mijn aandacht niet door het hele verhaal vast te houden. Ik moest goed de tijd nemen voor dit boek, want ik kon het niet makkelijk weglezen. Ik had daarbij moeite met de informatiedichtheid. Het was daarom fijn om elke keer een deel te lezen. De schrijfstijl van Miller is wel heel toegankelijk. Het verhaal wordt als een roman verteld, waardoor het een brede doelgroep kan aanspreken. Toch vond ik dit soms lastig, omdat de mythe hierdoor sterk geromantiseerd werd. Daarentegen is dit wel de manier om de oudheid nieuw leven in te blazen en om een boeiende hervertelling te schrijven. Het verhaal voelde daarom aan als een mix van een roman, een sprookje en mythologie.

Concluderend vond ik het een mooi verhaal, waarbij het interessant was om meer te weten te komen over Circe in deze geromantiseerde vorm. Ondanks dat dit verhaal mij niet compleet wist mee te nemen, heb ik zeker van Circe genoten.

Deze recensie is geschreven door Sanne, een 21-jarige studente Redacteur/editor, die veel verschillende genres leest! Later hoopt ze als redacteur aan de slag te kunnen. Op haar instagrampagina @sann.books zijn leuke foto’s van al haar gelezen boeken terug te vinden!

Circe / Madeline Miller / Vertaling Miebeth van Horn / Uitgeverij Orlando / 2018 / 384 blz. / ISBN 9789492086822

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

,

,

No Comments

Post a Comment