Holland Delviss, afkomstig uit een ijshockeyfamilie, speelt als enige meisje onder de jongens in het hoogste ijshockeyteam van Halcyon Lake. Hiervoor heeft ze haar hele leven alles moeten geven: keihard trainen én keer op keer bewijzen dat ze net zo goed is als de jongens. Ondanks dat er regelmatig vanuit de ijshockeyfans of tegenstanders nare opmerkingen over haar worden gemaakt, geeft ze niet op. Eén van de nieuwelingen in het team, de co-captain Wes (met als bijnaam Hot Sauce), is ook altijd kritisch op haar geweest. Totdat hij opeens omslaat en het de vriendinnen van Holland opvalt dat hij misschien wel met haar flirt. In aanloop naar één van de belangrijkste evenementen binnen de ijshockeywereld: het HockeyFest, voelt Holland zich geleidelijk meer en meer aangetrokken tot Wes. Er blijft slechts één probleem over, namelijk de regel die Holland zichzelf heeft opgelegd: date nooit, maar dan ook echt nóóit met een teamgenoot.

De eerste paar hoofdstukken moest ik als lezer even inkomen. Het is meteen duidelijk dat Sara Biren gaat voor het neerzetten van een stoere hoofdpersoon, die te kampen heeft met het (helaas nog steeds aanwezige) hedendaagse seksisme. Echter, daar lag naar mijn idee de focus zodanig op, dat de geschreven conversaties en gedachten hierover in herhaling vielen. Mijn geduld werd op de proef gesteld, want ik wilde graag dóór met het verhaal.

Gelukkig werd aan mijn wensen gehoor gegeven en belandde ik als lezer in een ware winterse roman. Het geflirt en de chemie tussen Wes en Holland spatte van de bladzijdes af en het verhaal speelde zich continu als een film af in mijn verbeelding. Dat is het resultaat van de beeldende pen van de schrijfster. Tegelijkertijd probeerde Holland ‘het glazen plafond’ in de ijshockeywereld te doorbreken, waardoor de nodige diepgang werd toegevoegd aan het verhaal. Uiteindelijk heb ik dit boek in één ruk uitgelezen, ondanks enkele zeer zoetsappige passages. Cliché is cliché voor een reden: daar smullen we alleen maar van!

Een andere leuke rode draad door het boek is de passie van Holland voor muziek. Als lezer krijg je een stevige cursus in alle soorten ‘classic rock’, omdat Holland haar eigen muziekblog hierover schrijft. De combinatie van muziek, sport en school in het leven van Holland, maakt haar denk ik herkenbaar voor veel jongeren.

Er is maar één manier om mijn gedachten over dit boek samen te vatten: dit moet verfilmd worden! Ik voorzie een gegarandeerde hit bij het moderne jongvolwassen publiek, dat zal smelten van de High School-ijshockey romance met een hoofdpersoon die laat zien waartoe vrouwen allemaal in staat zijn.

Hoi, ik ben Marije, 23 jaar en master Geneeskunde student in Leiden. Ik kan niet slapen zonder gelezen te hebben en op mijn kleine zolderkamertje struikel je over de boeken. Het liefst lees ik liefdesromans uit één van de vorige eeuwen of een verhaal waarbij ik mijn tranen lekker kan laten gaan. Alhoewel, sinds ik deel uitmaak van De Leesfabriek, waag zelfs ík me aan thrillers met een lichte voorkeur voor Engelstalig. Het mooie aan De Leesfabriek is dat we elkaar uitdagen om ‘out of the box’ te denken. Grijp eens een boek dat je normaal zou laten liggen!

Op glad ijs / Sara Biren / / Vertaling Marike Groot en Sander Brink / Uitgeverij van Goor / 2020/ 237 blz. / ISBN 9789000373437

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment