Leuk voor elke dag van de week

Vier bejaarde bewoners van Coopers Chase, een Brits verzorgingstehuis, onderzoeken onopgeloste oude moordzaken die uit het archief van een van de vroegere deelnemers van de club komen. Dat is nog eens wat anders dan koffiedrinken, puzzelen, lezen of achter de geraniums turen. De moordclub kan alleen maar bij elkaar komen op dagen dat de ruimte waar zij vergaderen niet bezet is. En dat is alleen op donderdag… vandaar de titel. Dit soort droge humor komt vaak voor in het boek.

Samen met Penny (vroeger een politieagente, maar nu in coma) heeft Elizabeth (waarschijnlijk een spion toen ze nog jong was) de club opgericht. Verder bestaat de club uit Joyce (vroeger verpleegster), Ibrahim (ooit psychiater) en Ron (in het verleden vakbondsleider). Ze nemen onopgeloste zaken uit de oude politiedossiers van Penny door op zoek naar gemiste aanwijzingen. Soms hebben ze daarbij geluk en lukt het hen inderdaad om de politie te slim af te zijn en een case op te lossen. Op een dag wordt er een moord gepleegd in de buurt van Coopers Chase. Heeft dit te maken met de plannen die er zijn om het vlakbij gelegen kerkhof te ruimen voor de bouw van een nieuw tehuis? Saai is het leven voor deze vier detectives zeker niet. Ze krijgen het voor elkaar om samen te werken met de politie aan deze zaak. Dit doen ze door een bepaalde manier van vergeetachtigheid en onwetendheid voor te doen.
Dat bracht bij mij een gevoel van herkenning, zoals je dit wel eens ziet bij oudere mensen. Alleen is dit viertal heel bewust bezig met hun ouderdomskwalen en profiteren ze er ook van. Ze houden zich in ieder geval niet aan de regels en reizen erop los om aanwijzingen te onderzoeken. Daar maken ze dan een soort van ‘dagje-uit’ van.

Het verhaal start met een introductie van Joyce, die vanuit het ik-perspectief vertelt hoe zij de andere deelnemers van de moordclub heeft ontmoet. Zij ‘vertelt’ haar belevenissen door alles in haar dagboek te noteren en die met de lezers te delen. Joyce is een lieve vrouw die al enige tijd geleden haar man heeft verloren en nu graag weer een maatje voor het leven wil vinden.
Andere hoofdstukken zijn vanuit de alwetende verteller geschreven, zoals aan het begin van het boek een routebeschrijving voor bezoekers om bij Coopers Chase te komen. Een beschrijving die een hele bladzijde lang is. Toen kreeg ik het gevoel dat het wel een heel stoffig en misschien zelfs saai verhaal zou worden.
Dat was gelukkig helemaal niet het geval. De schrijver vertelt het verhaal zo gedetailleerd, maar tegelijkertijd op zo’n overduidelijke te nauwkeurige manier, met een soort van droge humor dat het gewoon grappig is. Ik heb mij in ieder geval geen enkel moment verveeld bij het lezen van dit boek.

Ook wordt er in het boek aandacht besteed aan de vervelende dingen van het ouder worden. De eenzaamheid, het blijven hangen in herinneringen, verdriet, geheimen, schaamte, verwarring door het ouder worden en de liefde tot de dood ons scheidt. Ik vond het knap hoe de schrijver dit allemaal heeft verwerkt in het verhaal. Het boek heeft mij verrast en ik vond het mooi om te lezen.

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 17 jaar. Momenteel zit ik in de 5e klas van het VWO. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Ik kon dan ook niet wachten om eindelijk naar groep 3 te gaan en écht te leren lezen. Een goed boek lezen is net als een lekkere pizza of pasta: leesvoer. Sinds een aantal jaar ben ik ook recensent bij de Leesfabriek en als een van de weinige jongens in het team kan ik met mijn mening een steentje bijdragen. Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.

DE MOORDCLUB (op donderdag) / Richard Osman / Vertaling Reintje Goos en Jan Pieter van der Sterre / Cargo / 2020 / 428 blz. /ISBN 9789403 197401

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment