Een vrouw heeft niet langer dan negentig seconden nodig om haar date te beoordelen. Na anderhalve minuut weet ze al of die persoon een blijvertje is (Brits onderzoek, 2012).

Yara is een klassieke workaholic en perfectionist, die samen met haar beste vriendin Reina een succesvol accountancybedrijf runt. In de liefde heeft ze minder geluk, maar dat hoeft ook niet als je getrouwd bent met je werk en daar ook goed in bent. Als Yara echter wordt geconfronteerd met het feit dat ze misschien toch niet meer zó goed is in haar werk als gedacht, valt dit rauw op haar dak. Ze vlucht in haar (door Reina gedwongen) time-out naar de Veluwe, waar ze in het huis van haar moeder gaat oppassen op de hond. Zelf had ze bedacht om daar in het diepste geheim haar werkfouten recht te zetten, maar al snel blijkt haar nieuwe omgeving andere plannen voor haar te hebben. Ineens lijkt de liefde dichterbij te komen dan ze ooit dacht en hervindt ze oude vergeten passies, zoals haar pianospel. Zal de ijskoningin eindelijk ontdooien en ontdekken dat er meer is in het leven dan cijfers en formules?

Wát een heerlijke feelgoodroman heeft Vannessa Thuyns geschreven! Romantiek, verdriet, vriendschap, feminisme en humor komen bij elkaar in één verhaal. Met als uitgangspunt een vrouw die het glazen plafond heeft doorbroken, staat dit boek natuurlijk al met één streepje voor bij menig modern vrouwelijk publiek.
Het leuke aan dit boek is dat het geen complexe materie bevat, maar qua verhaallijnen ook niet eentonig wordt. Dit komt mede doordat de bijpersonen allemaal meer diepte aan hun persoonlijkheid krijgen, als de schrijfster af en toe ingaat op hun eigen problemen en bezigheden. Yara is natuurlijk duidelijk de hoofdpersoon, maar zonder deze details uit de omgeving zou je minder meeleven met haar perikelen.

Nu vraag je je misschien af: is er naast de identiteitscrisis van Yara ook nog romantiek? Het antwoord is volmondig ja! Kort samengevat heeft Yara een luxeprobleem zoals in ‘Bridget Jones’s Diary’, aangezien twee mannen duidelijk interesse in haar tonen. Zal het ‘de bruidegom’ zijn die haar hart veroverd? Of toch ‘de huisgenoot’? Je moet toch echt het hele boek uitlezen om erachter te komen wie deze (uiteraard knappe) mannen zijn én wie uiteindelijk de man van haar dromen wordt.

Al met al draagt dit boek uit dat het soms nodig is om op zoek te gaan naar een nieuwe versie van jezelf en te durven veranderen en experimenteren. Met daarbij de nodige dosis romantiek, is ‘negentig seconden’ ideaal om in een paar avondjes uit te lezen!

Hoi, ik ben Marije, 23 jaar en master Geneeskunde student in Leiden. Ik kan niet slapen zonder gelezen te hebben en op mijn kleine zolderkamertje struikel je over de boeken. Het liefst lees ik liefdesromans uit één van de vorige eeuwen of een verhaal waarbij ik mijn tranen lekker kan laten gaan. Alhoewel, sinds ik deel uitmaak van De Leesfabriek, waag zelfs ík me aan thrillers met een lichte voorkeur voor Engelstalig. Het mooie aan De Leesfabriek is dat we elkaar uitdagen om ‘out of the box’ te denken. Grijp eens een boek dat je normaal zou laten liggen!

Negentig seconden / Vannessa Thuyns / Dutch Venture Publishing / 2021 / 256 blz. / ISBN 9789492585653

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment