Gisteren verscheen Meisje A van Abigail Dean. Ik mocht het boek vooruitlezen en kan jullie dus vandaag al vertellen wat ik ervan vond!

Lex Gracie, die bekend werd als meisje A door de ontsnapping vanuit het huis waar ze woonde met haar gezin, is een succesvolle jonge vrouw die door het overlijden van haar moeder terug wordt herinnerd aan haar verleden. Ze probeert zo weinig mogelijk te denken aan haar familie en het verleden dat daar onlosmakelijk mee verbonden is. Haar moeder laat het ouderlijke huis na aan de kinderen. Lex staat absoluut niet te springen om terug te keren naar het horrorhuis uit haar jeugd, net als haar broers en zussen. Ze besluit er een positieve draai aan te geven en het huis om te toveren tot iets dat bijdraagt aan de buurt en de wereld. Maar voor ze dat kan doen, moet ze het akkoord krijgen van haar broers en zussen én na heel wat jaren van weinig tot geen contact proberen het verleden in hun relaties achter zich te laten…

Laten we het om te beginnen even hebben over hoe dit boek in de markt werd gezet. Als je een boek promoot met zinnen als ‘Hét debuut van 2021’, ‘Het boek dat een decennium zal bepalen’, ‘Binnenkort een grote tv-serie’, ‘Voor de lezers van true crime’ enzovoort, dan denk ik dat je heel hoge verwachtingen creëert en dat je eigenlijk deels zelf een valkuil maakt want kan je zulke torenhoge verwachtingen nog inlossen? Daarnaast verwacht je bij true crime misschien nog niet iets meer thrillerelementen dan in Meisje A aanwezig zijn. Vraag van de dag: kon dit boek alle verwachtingen waar maken?

Het antwoord op die vraag is: ja en nee. Meisje A is een fantastische roman die heel duidelijk blootlegt dat een gedeeld verleden niet altijd leidt tot een gedeelde, maar ook verdeelde toekomst. De broers en zussen delen een verschrikkelijk verleden, maar doordat ze het elk op hun eigen manier hebben beleefd, vanuit hun eigen standpunt, met hun eigen kijk op de rol van de ander, zorgt dat voor verdeeldheid, verdriet, woede en teleurstelling. Die familiebanden worden heel duidelijk aan de kaak gesteld en Dean slaagt erin met die kleine, menselijke elementen de lezer aan het denken te zetten. Hierdoor blijft het boek door je hoofd spoken en blijf je de nood voelen om verder te lezen. Hierin scoort Meisje A dus zeker wel.

Of het nu echt een boek is dat het een heel decennium zal veranderen? Dat ook weer niet. Ik vind het als thrillerfan jammer dat we toch net niet dat volledige beeld krijgen van het verleden van Lex en haar broers en zussen. Je krijgt meermaals een flashback naar wat er allemaal is gebeurd en het feit dat niet alles expliciet aan bod komt, is ergens ook wel een sterkte. Het laat ruimte voor invulling door de lezer, voor het aanvullen van de gruwelijkheden en dat werkt, maar misschien was een klein beetje meer informatie nuttig geweest om de lezer net iets minder op zijn honger te laten zitten. Het ligt waarschijnlijk deels aan mezelf en de verwachtingen die ik kreeg door sommige quotes. Wat hier echt ontbreekt, was voor mij diepgang in dit horrorverleden dat heel duidelijk wordt aangehaald, maar ook steeds weer snel wordt losgelaten.

Wat wel een grote troef is, is het vertelperspectief van deze roman. Elk hoofdstuk laat Dean een ander personage (een van de broers of zussen) aan het woord, maar wel steeds vanuit hoofdpersonage Lex. Lex fungeert hier als rode draad waardoor ook de wissel tussen de personages volgbaar blijft, zonder het overzicht te verliezen.

Meisje A is een sterke roman die de lezer met sommige thema’s heel hard weet te raken: de ontwrichting van een gezin door een gedeeld verleden, dat zorgt voor een verdeelde toekomst. Het stukje over loslaten, worden wie je zelf wil en kan worden als je je verleden kan loslaten, is sterk gevat in dit boek en ook dat komt tot leven bij de lezer. Helaas zorgt de marketing voor heel hoge verwachtingen die toch niet helemaal worden ingelost. Zeker het horrorverhaal, dat het verleden van de personages toch wel is, wordt heel vaak opnieuw aangeraakt, maar ook even vaak weer te snel losgelaten waardoor je blijft zitten met een hele hoop vragen. Meisje A scoort als psychologische roman, maar faalt als true crime, hoewel dit boek zo wordt gepositioneerd. Daardoor zullen vele lezers toch niet helemaal krijgen wat ze verwachten, wat een gemiste kans is want de psychologische kant van dit verhaal is fantastisch gevat op papier.

Meisje A / Abigail Dean / HarperCollins / 2021 / 348 blz. / ISBN 9789402706390 

Valerie: Hallo uit Vlaanderen!  Net als alle anderen hier, ben ik gek op lezen. Als ik eens vijf minuten niets te doen heb, neem ik een boek en begeef ik me naar een andere wereld. Waar ik ook ben, ik heb altijd een boek bij me. Welk boek dat is? Dat maakt helemaal niets uit! Van een bloedstollende thriller tot een historische roman tot een geweldig liefdesverhaal, alles is goed.

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment