De droom van Lacey Chu is om compagneur te worden in het bedrijf van haar grote idool Monica Chan. Om dit te bereiken moet ze toegelaten worden tot de eliteschool van Monica: de Profectus Academy. Monica Chan is de uitvinder van baku’s. Dat zijn robothuisdieren die bestaan in verschillende vormen en verschillende levels. Baku’s zijn de smartphone van de toekomst zijn: ze bieden gezelschap, gemak en hulp als navigator, telefoon, laptop en beste vriend. De gedreven Lacey werkt in haar kelder aan haar toekomst door te knutselen met allerlei materiaal in functie van baku’s. Als ze op een dag een stukje verwrongen metaal vindt in een ravijn en dit terug herstelt tot de katbaku die het blijkt te zijn, heeft ze meteen ook haar toegangsticket tot Profectus in handen.
Lacey komt er echter achter dat Jinx, zo noemt haar katbaku, niet functioneert zoals andere baku’s. Hij communiceert telepathisch, geeft commentaar op Laceys gedachten en neemt initiatief (verzint e-mails, verdwijnt plots, verstoort wedstrijden…).

Jinxed valt meteen al op door de mooie kaft. De felle kleuren ogen modern en spraken me onmiddellijk aan. Ook vinden we direct een poes terug op de cover, en afdrukken van printplaten, wat verwijst naar de technieken waar Lacey zo goed in is.

Bij Jinxed moet je geen uitweidende beschrijvingen of psychologische diepgang verwachten. De auteur hanteert een vlotte schrijfstijl met korte zinnen. Jinxed is een echt plot-driven verhaal waarin Amy McCulloch heel wat spanningsbogen weet te verwerken, met als resultaat een goede pageturner.

Vanzelfsprekend is ‘robotica en robots’ een belangrijk thema in het verhaal, vooral het conflict tussen mens en machine wordt uitgediept. Amy McCulloch maakt ook een mooie verwijzing naar de Amerikaanse Auteur Asimov, die de drie gedragsregels voor fictieve robots bedacht.
Een link die ik ook maakte is de knipoog naar de smartphoneverslaving in onze huidige maatschappij. We brengen elke dag veel te veel uren op dat kleine schermpje door. Ook de personages in Jinxed zijn helemaal afhankelijk geworden van hun baku.
Daarnaast valt het op dat alle vrouwen in dit verhaal technologisch en wetenschappelijk beter scoren dan de jongens. Dit vind ik in de huidige maatschappij (hoe hoger de hiërarchie van academici, hoe minder vrouwen) een mooi statement.

Het was al een tijd geleden dat ik nog eens een Young Adult verhaal las, dus ik heb echt genoten van deze futuristische trip doorheen het boek, dat eens niet om de zoveelste driehoeksverhouding gaat. Dat het verhaal af en toe voorspelbaar uit de hoek komt, deerde me niet. De band die Lacey met de eigenwijze Jinx heeft zorgt voor de nodige humor en bovendien verrast McCulloch met een enorme cliffhanger aan het einde. Het tweede deel Bevrijd komt zeker op mijn TBR-lijst.

Jinxed is een aanrader voor iedereen die van dystopische sciencefiction verhalen houdt. Amy McCulloch weet de lezer mee te nemen in een spannende en verfrissend verhaal met een futuristisch randje.

Jinxed / Amy Mculloch / Vertaling Angelique Verheijen / Uitgeverij HarperCollins / 2018 / 318 blz. / ISBN 9789402732306

Anna: Ik woon en werk in Lokeren als zelfstandig pediatrisch kinesitherapeute. Alhoewel ik een trage lezer of ‘slowreader’ ben, heb ik wel altijd een boek bij me. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je echt kan meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laat liggen. Samen met De Leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment