Boven de stad Ween hangt een citadel. Dat is een reusachtig zwevend standbeeld, in de vorm van een engel. Het is gemaakt uit mesarthium, een metaal dat enkel door de god Skathis kan worden vervormd. Maar hij en de andere goden werden vermoord tijdens ‘het bloedbad’ 15 jaar geleden. Sindsdien is de stad gedoemd om voor altijd in de schaduw van de citadel te leven.
Daar kan Eril-Fane echter geen genoegen mee nemen. Hij gaat op tocht door andere koninkrijken om experten en geleerden te verzamelen en mee te nemen naar Ween om hem te helpen het probleem van de citadel op te lossen. Zo ontmoet Eril-Fane Lazlo Zonderling, een dromer en bibliothecaris die helemaal gefascineerd is door de geschiedenis van de stad Ween.

In dit verhaal volgen we Lazlo, vanuit de derde verteller, en het avontuur dat hij beleeft in het team van Eril-Fane in de strijd tegen de citadel.
De hoofdstukken over de avonturen van Lazlo worden afgewisseld met verhalen over Sarai en vier andere kinderen. Stukje bij beetje wordt onthuld wie dit zijn. Het zijn ‘godengebroed’ die het bloedbad overleefd hebben. Ze wonen in de citadel, hebben een blauwe huid en hebben elk een unieke gave.
Uiteindelijk komen de twee verhaallijnen op een wonderlijke manier samen. Tot een ongelofelijk nagelbijtend plot.

Ik moet toegeven dat het me wat moeite koste om in het verhaal te komen. Laini Taylor creëert een heel nieuwe wereld met verschillende aspecten die niet vanzelfsprekend zijn. Ze doet met wonderlijke en mooie beschrijvingen haar best om deze wereld zo goed mogelijk weer te geven, maar daardoor verliest het verhaal wat aan vaart.
Eens dat de basis gezet is en de verhaallijnen wat op gang beginnen te komen zit je toch al een dikke 100 pagina’s ver in het verhaal. Bovendien komen er ook veel personages in het verhaal voor, die je allemaal met hun eigen geschiedenis moet leren kennen. Toch vind ik niet dat er karakters teveel waren. Laini Taylor doet ook haar best om elk personage goed uit te werken met de nodige diepgang en ontwikkelingen doorheen het verhaal. Van sommige personages ga je echt houden, anderen fascineren je en nog andere daar voel je enkel onbegrip en afkeer voor.

Magie en dromen zijn twee duidelijke thema’s in het verhaal. Zo zijn er de onmiskenbare gaven van de goden. Niet alleen uit het verleden (zij die vermoord werden tijdens het bloedbad), maar ook de vijf bewoners van de citadel hebben elk hun eigen bijzondere gave. Zo kan Sarai in iemands dromen terecht komen en die ook beïnvloeden, en kan Robina in vlammen uitbarsten. Lazlo is dan weer een echte dromer en verhalen liefhebber. In zijn dromen komt hij Sarai tegen, hij is de enige die Sarai kan zien in een droom.
Daarnaast is ook wraak of haat een belangrijk thema. Denk maar aan de reden voor het bloedbad 15 jaar geleden. Minya (een van de vijf godengebroed) heeft zichzelf en de vier andere kinderen weten te redden, maar dit ging ten koste van haar menselijkheid. Nu houdt ze met haar gave alle geesten die de citadel passeren in bedwang, ze maakt er zelfs een heus leger van.
Dit doet je nadenken over de verantwoordelijkheden die sommige gebeurtenissen met zich meebrengen, en de gevolgen hiervan. Ben je verantwoordelijk voor de daden van je voorouders? Wanneer is het tijd om ‘los te laten’? Door het verhaal heen leer je begrijpen hoe de dingen zijn gelopen en hoe de personages zijn geworden door de personen die ze nu zijn.

Sommige gebeurtenissen en plotwendingen kan je als lezer zeker zien aankomen, maar net zo vaak wist de auteur me te verrassen met de wending die het verhaal nam.
Alles is in scène gezet en bevat zoveel ongebruikelijke elementen die je verbeelding aanspreken, en toch voelt alles zo echt aan.

Zonderling is een betoverend fantasieverhaal. Neem de tijd om je het verhaal en haar magie eigen te maken en geniet van de wonderlijke manier waarop Laini Taylor de personages vorm geeft en de verhaallijnen laat samen komen.
Ik kijk alvast uit naar deel twee van dit verhaal!

Zonderling / Laini Taylor / Vertaling Lia Belt / Van Goor / 2019 / 463 blz. / ISBN 9789000365463

Anna: Ik woon en werk in Lokeren als zelfstandig pediatrisch kinesitherapeute. Alhoewel ik een trage lezer of ‘slowreader’ ben, heb ik wel altijd een boek bij me. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je echt kan meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laat liggen. Samen met De Leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment