De dochter van de nazi was voor mij niet zomaar het zoveelste verhaal over de tweede wereldoorlog. Ik las al enkele verhalen over deze belangrijke periode uit de Europese geschiedenis. Over het algemeen gaat het dan over de kampen en over de Jodenvervolging. Dit boek van Louise Fein was een van de eerste boeken die ik las die het standpunt van de Duitsers toelichtte.

Hetty Heinrich is een tiener uit Leipzig en de dochter van een snel carrière makende SS-officier. Als jong Duits meisje wil ze dolgraag deel uitmaken van de Bund Deutscher Mädel en is ze grote fan van Adolf Hitler. We volgen haar van 1933 tot 1939 en leren zo wat er speelt bij de Arische jeugd in de aanloop naar WOII.

Louise Fein zet met dit debuut een waar coming-of-age verhaal neer. Hoofdpersonage Hetty worstelt duidelijk met haar identiteit als Arische Duitse en de verwachtingen die men van haar stelt onder de rijzende indoctrinatie van het nazibewind. Zo wil ze graag arts worden, maar meisjes in die tijd dienen eigenlijk gewoon goede huisvrouwen te worden. Maar het grootste zaadje dat gepland wordt voor de uitgroeiende identiteitscrisis is wel het verliefd worden op Walter, een jood. Hun ontmoetingen moeten natuurlijk koste wat kost geheim gehouden worden. Door de verhalen die Hetty van Walter te horen krijgt twijfelt ze aan de overtuigingen van het naziregime en haar belofte om Hitler trouw te blijven.
Wat de komende jaren volgt is de tweestrijd tussen haar gevoelens voor Walter en alles wat ze kent bij haar familie en waarmee ze opgegroeid is. Fein weet deze innerlijke strijd heel goed weer te geven. Bovendien weet ze ook de andere personages sterk neer te zetten. Het is verbluffend hoe de ouders van Hetty hun ideologie boven het welzijn van hun dochter stellen, maar ook hoe andere personages hun kritische blik steeds verder ontwikkelen.

De auteur speelt met verschillende vertelvormen. Zo lezen we af en toe stukjes uit Hetty’s dagboek, soms is Hetty de verteller, en dan weer is er een alwetende verteller aan het woord. Zelf vond ik dit helemaal niet storend. De verschillende vertelwijzen liepen prima in elkaar over en zorgden voor een leuke afwisseling die je als lezer geboeid houdt.
Een ander pluspunt is de relatief lange tijdsperiode van zes jaar (proloog en epiloog niet meegerekend) waarin het verhaal zich afspeelt. Het verhaal wordt chronologisch vertelt. Soms volgen de hoofdstukken elkaar snel op qua tijdsbestek, dan zitten er weer enkele maanden tussen. Toch kunnen we via de gedachtegang van Hetty en de dingen die ze meemaakt goed de sfeer in Duitsland meevolgen. Je merkt dat de auteur voldoende research heeft gedaan. Het verhaal voelt heel realistisch aan. Het is ook gebaseerd op de familiegeschiedenis van de schrijfster.
Wat het extra schrijnend maakt is dat wij als lezers weten wat er na 1939 nog allemaal aan oorlogsgruwelen staat te gebeuren, terwijl de personages er vanuit gaan dat alles snel ten einde komt.

Deze historische roman is veel meer dan het zoveelste liefdesverhaal. Het is een echt coming-of-age verhaal met een originele insteek en de nodige spanningsopbouw en onverwachte wendingen. Bovendien geeft het ons wat meer inzicht in het tot stand komen van de gruwel die in de aansleep van de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden, de onverdraagzaamheid en het antisemitisme. Het lezen vanuit het perspectief van deze tiener, opgegroeid in een goede buurt en in de ban van Hitlers propaganda is heel vernieuwend. De epiloog laat me achter met een krop in mijn keel.

De dochter van de nazi / Louise Fein / Vertaling Nellie Keukelaar-van Rijsbergen / Xander Uitgevers / 2020 / 447 blz. / ISBN 9789401611916

Anna: Ik woon en werk in Lokeren als zelfstandig pediatrisch kinesitherapeute. Alhoewel ik een trage lezer of ‘slowreader’ ben, heb ik wel altijd een boek bij me. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je echt kan meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laat liggen. Samen met De Leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen!

 

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment