In de verkeerde eeuw geboren?

De in de 18e eeuw levende Henry ‘Monty’ Montague, zoon van de Engelse Lord Montague, wordt door zijn vader samen met zijn zus Felicity en zijn beste vriend Percy op reis gestuurd. Het is voor zijn vader een laatste poging om ervoor te zorgen dat Monty weer wat handelbaarder wordt. Monty houdt van het leven: feestjes, gokken, drank, seks met vrouwen en mannen. Voor hem is het de laatste kans om nog even te genieten van het leven voordat hij de verantwoordelijkheden van zijn vader overneemt en hij grijpt de mogelijkheden van de reis dan ook met beide handen aan. Het reisgezelschap heeft maar net het vaste land van Europa bereikt of er gaat tijdens een feest in Versailles wat mis, waarna Monty en de anderen moeten vluchten.

De afbeelding op de kaft is precies zoals ik mij Monty heb voorgesteld. Over de top, direct kijkend in de camera met een blik van ‘niemand kan mij wat maken’ en opvallende kleuren: knalroze letters in dezelfde kleur als de binnenkant van de kaft. Dat het boek een gebonden exemplaar is, draagt bij aan het complete plaatje van het luxe leventje. Door de gedetailleerde beschrijving van de diverse landen die het gezelschap bezoekt, krijg je als lezer het idee dat je ook echt in die tijd en op die plek bent. Eigenlijk best bijzonder dat de schrijver een reisverslag van een 18-jarige jongen zo boeiend kan schrijven. Er is actie, avontuur en humor! Struikrovers in Spanje, ontmoetingen met piraten op de Middellandse Zee en de ontdekking van Bourbon-complotten in Italië.
De domme, onnozele acties van Monty hebben mij regelmatig laten lachen. De ontmoeting die het drietal heeft met een rondreizende circusgroep is een eerste stap in Monty’s volwassenheid. Hij ontmoet daar een waarzegster die hem zijn tarotkaarten leest. ‘In het Oosten is er een traditie waarbij gebroken keramiek wordt gerepareerd en symbool staat voor het gegeven dat dingen soms mooier kunnen zijn, als ze gebroken zijn’. Zij wil hem laten beseffen dat er leven is na overleven.
Vooral de ontwikkeling van Monty’s persoonlijkheid vond ik erg goed beschreven in dit boek. Met kleine beetjes gaat hij steeds meer om de mensen om zich heen geven en voor hen zorgen. Wat zouden hij en zijn reisgezelschap een vrijheid en een wereld aan mogelijkheden hebben gehad in deze 21ste eeuw…. Maar of er dan zo’n geweldig verhaal uit voort zou zijn gekomen?

Aan het einde van het verhaal deelt de schrijfster nog wat extra informatie met haar lezers over de politieke situatie, rassenrelaties, geschiedenis van seksualiteit en bepaalde ziekten die toen heersten. Dat maakt het verhaal allemaal nog begrijpelijker. Ik heb dit verhaal met veel plezier gelezen en ben benieuwd of het vervolg van de avonturen ook in het Nederlands zal worden uitgebracht. Anders ga ik zeker de originele Engelstalige versie lezen.

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 17 jaar. Momenteel zit ik in de 6e klas van het VWO. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Ik kon dan ook niet wachten om eindelijk naar groep 3 te gaan en écht te leren lezen. Een goed boek lezen is net als een lekkere pizza of pasta: leesvoer. Doordat ik als recensent bij de Leesfabriek ben betrokken, heb ik de laatste tijd heel veel verschillende verhaalstijlen mogen lezen. En daardoor is mijn interessegebied ook veel groter geworden, maar echt spannende thrillers dat vind ik toch wel het fijnste om te lezen. Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.

De Grand Tour van Henry Montague / MacKenzi Lee / Vertaling Merel Leene / Uitgeverij Blossom Books / 424 blz. / ISBN 9789463 491693

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

 

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment