Het Landhuis is het eerste boek dat ik gelezen heb van Anne Jacobs. Ze is op het moment een van de meest succesvolle romantische schrijfsters. Een van haar andere series staat al een tijd op mijn to read lijstje, maar iedereen weet hoe die lijsten gaan toch?
Toen ik dit boek mocht ontvangen ben ik er vrijwel direct in begonnen. Ik ben wel van de boeken die om een familie draait, vooral wanneer het nodige aan drama gebeurt. Nou speelt dit boek zich ook nog gedeeltelijk af tijdens de Tweede Wereldoorlog en dan heb je me helemaal!

Enfin, Het Landhuis vertelt het verhaal van Franziska von Dranitz die met haar familie opgroeit op landgoed Dranitz in het oosten van Duitsland. Tijdens de onrust van de tweede wereldoorlog is ze samen met haar moeder gevlucht naar het westen en is er lange tijd geen weg meer terug naar huis. Wanneer de Berlijnse Muur valt in november 1989 besluit Franziska te gaan kijken wat er is overgebleven van haar ouderlijk huis. Ze is inmiddels in de zestig en is altijd blijven verlangen naar haar thuis. Maar wanneer ze aankomt in Dranitz is het landgoed vervallen en moet Franziska er alles aan doen om het te herstellen in de vooroorlogse glorie. En hoewel haar terugkeer niet alleen positieve herinneringen met zich meebrengt, geeft ze de hoop niet op.

Terwijl we het verhaal van Franziska volgen, volgen we haar in zowel de jaren negentig wanneer ze terugkeert naar het landgoed als in de tijd van de oorlog. De liefde die ze vindt, maar ook alle drama rond haar familie. Ook volgen we haar kleindochter Jenny die haar oma volgt na een gebroken hart in Berlijn.

Het verhaal trok me gelijk vanaf het begin mee het boek in. Het is op een manier geschreven dat je gewoon wel door moet lezen, want stoppen was voor mij echt niet mogelijk toen ik eenmaal begonnen was. Franziska en Jenny zijn vrouwen waar ik wel wat kracht van zou willen krijgen. Ze gaan voor wat ze willen, laten zich niet tegenhouden door iemand en geven niet op.

Ik ben normaal gesproken niet iemand die familie sagas leest, al trekt het me altijd wel. De laatste tijd probeer ik mijn leessmaak wat meer uit te breiden en daar hoorde dit boek zeker bij! Het leuke aan dit boek vond ik dat het verschillende tijdlijnen combineert, de jaren van de tweede wereldoorlog en de jaren negentig wanneer het landgoed weer in beeld komt voor Franziska. Ook zien we verscheidene data voorbijkomen van ware gebeurtenissen zoals de val van de muur en de verdeling tussen west en oost Duitsland.

Het boek liep zo lekker in elkaar over dat ik het bijna jammer vond dat ik het boek uit had en het nog niet ‘af’ was voor mijn gevoel. Ook niet heel gek dat ik dat vond want, wat blijkt, in het Duits zijn er nog sowieso twee boeken in deze serie. Hopelijk worden deze snel vertaald en kan ik verder lezen over het landgoed Dranitz. Ik ben wel benieuwd of Franziska en Jenny weer geluk in de liefde vinden, of het huis afkomt en wat er met de andere bewoners in het dorp gebeurt! Ik hou me in ieder geval aanbevolen voor de volgende boeken.

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 31 jaar, Social Worker en een ware boekendraak. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.

Het Landhuis / Anne Jacobs / Vertaling Sylvia Wevers / Uitgeverij Xander / 2020 / 414 blz. / ISBN 978 940 1613 248

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment