Wat voor lezer ben ik? Een bijna-alleslezer! Al van jongs af aan ben ik een lezer, het is mij met de paplepel ingegoten en eerlijk gezegd kan ik daar alleen maar blij mee zijn. Ik hou namelijk van allerlei soorten genres en wissel hierin graag af. Het gaat denk ik snel vervelen als ik alleen maar feelgood lees of romans waarvan het concept veelal hetzelfde is. Hetzelfde geldt voor thrillers waarin een moordenaar gezocht wordt en iedere verdachte wel een duidelijk motief lijkt te hebben. Er zijn momenten dat ik veel romans/feelgood of thrillers lees, maar in het algemeen wissel ik graag af. Dat is een klein beetje afhankelijk van het aantal/soort recensie- en biebboeken dat ik heb liggen en vooral van mijn humeur. Ik ben een moodreader zoals velen dat noemen. Ik lees dus vooral waar ik zin in heb en dat zijn regelmatig ook kinder- en jeugdboeken.
Naast feelgood en thrillers houd ik ook erg van historische verhalen over bijvoorbeeld de Nederlandse geschiedenis. Zo las ik afgelopen maand Amalia van Matthias Rozemond over Amalia van Solms en Wij blijven bij elkaar van Martine Letterie in tijden van de Tweede Wereldoorlog.

Lezen is voor mij voornamelijk ontspanning, maar ook leer ik nieuwe dingen over andere levensstijlen, verschillende andere onderwerpen andere volken, culturen, uiteenliggende onderwerpen en uiteraard ook over geschiedenis van over de hele wereld. Voor de ontspanning lees ik overigens alleen maar in het Nederlands.
Lezen voor De Leesfabriek heeft mijn leeswereld vergroot. Een aantal jaar geleden, toen ik bij De Leesfabriek kwam, las ik veelal Young Adult boeken. Deze lees ik nog steeds erg graag, maar mijn interesse heeft zich naar mate ik ouder en wijzer ben geworden, ook uitgebreid. Literatuur vindt inmiddels ook zijn weg naar mij en het is leuk om op deze manier meer schrijfstijlen en auteurs te leren kennen.

Ik ben iemand die het liefst een boek per keer leest, maar nu komt het weleens voor dat ik twee of zelfs drie boeken tegelijk lees. Boeken buddyreaden met andere lezers is namelijk ontzettend leuk! Op het moment dat ik wacht tot mijn medelezer op het afgesproken punt is, pak ik graag een eigen boek erbij. Het samenlezen levert veel gezelligheid op en iedere lezer kijkt vaak weer anders naar een verhaal. Vorige zomer heb ik met Valerie de gehele shortlist van de prijs Beste Boek voor Jongeren gelezen. Ondanks de vakantie en boeken die vanuit de bibliotheek maar niet kwamen, was het ontzettend gezellig om dit samen te doen. Dit jaar lezen we ze weer allemaal en ik kijk er enorm naar uit!
Eerst lees ik nog zoveel mogelijk boeken van de longlist (en binnenkort shortlist) van de Thea Beckmanprijs 2021. Tien historische jeugdverhalen waarvan ik er inmiddels drie, bijna vier, heb gelezen. Ik zie wel hoever ik kom, maar tot nu toe is het erg fijn om weer meer historische verhalen te lezen (dat waren er afgelopen tijd toch weinig). Ik kijk uit naar de uitreiking in het Archeon in september.

Waar en hoe lees je?
Ik ben een lezer die graag in de bibliotheek komt ondanks de vele ongelezen boeken in de kast. Het is prettig om boeken te lezen die leuk zijn, maar niet leuk genoeg zijn om in mijn eigen kast te zetten. Geldt overigens niet voor alle boeken, maar soms zijn boeken heerlijk en fijn om te lezen, maar is het geen verhaal dat ik voor lange tijd of altijd zal onthouden. Daarnaast past in mijn kast ook niet alles… Dat probleem zullen jullie vast herkennen.

Lezen kan ik overigens overal. Geef mij een (goed) boek en ik lees waar ik ben. Strand/zee en trein zijn favoriet, maar lezen kan ook als ik bijvoorbeeld mijn tanden poets. Sommige boeken lenen zich daar nu eenmaal goed voor 😉 Wel lees ik, in tegenstelling tot veel andere lezers, altijd zonder dekentje en kop thee. Die trend lijk ik maar niet te begrijpen.
Verder ben ik een papierenboekenmens en ben ik (nog) niet van de e-reader. Af en toe lees ik een digitaal manuscript, maar bij voorkeur heb ik een boek in handen dat ik kan voelen, ruiken en waarbij ik kan zien hoever ik ben. Waar moet ik anders mijn fijne boekenleggers voor gebruiken? Hoewel.. af en toe doet een stukje papier, krant of iets anders ook weleens dienst als boekenlegger.

Ik zou nog veel meer kunnen vertellen over wie ik ben als lezer, maar dan zou ik bijna een half boek schrijven en ik beperk me liever tot recensies en dit soort blogs. Lees ik nu weer verder in het boek ‘Verraad met Sinterklaas’ van Bies van Ede. Op De Leesfabriek zal je binnenkort ook nog twee recensies van mij vinden: Hildes droom en Máxima Zorreguieta: Moederland.

Volgende week lezen we meer over wie Janine als lezer is!

Irene: Als kind was ik een echte boekenwurm, ik las alles wat los en vast zat. Inmiddels ben ik al vele boeken verder en dat hoeft voor mij niet per sé in bed of stoel, zolang ik maar kan lezen is staand, op een trapje of naast de stoel niet erg.  Ook is het een gewoonte geworden om met een boek de deur uit te gaan: romans, thrillers, feelgood of YA, ik lees het graag.

No Comments

Post a Comment