Een vloek zo eenzaam viel net op het juiste moment in de bus. Na enkele boeken (van diverse auteurs) gelezen te hebben die me minder konden boeien bracht Brigid Kemmerer met dit eerste deel uit de vervloekt-serie, de leeskriebel weer helemaal terug.

We maken kennis met Rhen. Hij is de kroonprins van het fictieve rijk Sinteldaal en hij is vervloekt. Telkens opnieuw herbeleeft hij hetzelfde seizoen. Om de vloek op te heffen moet hij zorgen dat er een meisje verliefd wordt op hem. Maar zoals dat in sprookjes gaat, is het niet zo gemakkelijk als het lijkt. De knappe Rhen verandert namelijk aan het einde van het seizoen in een monster dat niets of niemand uit de weg gaat. Zo komt het dat hij nu voor de 327e keer de herfst in gaat van zijn achttiende levensjaar.
Het beest is er al, nu de ‘Belle’ nog. Die rol is na een samenloop van omstandigheden weggelegd voor Harper. Zij komt uit het hedendaagse leven in Washington DC, maar wordt opeens getransporteerd naar Sinteldaal. De eigenwijze Harper heeft helemaal geen zin om het dromerige prinsesje te spelen. Ze heeft een sterke wil, is best koppig en wil zo snel mogelijk terug naar haar familie in Washington DC.

Wat volgt in de resterende ruim 450 bladzijden is een sprookjesachtig romance verhaal dat zich langzaam ontplooit met goed uitgewerkte karakters die groeien en bloeien. Kemmerer weet origineel uit de hoek te komen en zet ze deze versie van ‘Beauty and the Beast’ helemaal naar haar hand met onverwachte twists en interessante ontknopingen. Een verhaal dat aanleunt bij het bekende sprookje, daar scoor je sowieso al punten mee, maar de auteur weet ook op de gepaste momenten rake humor en inside jokes tussen de personages in het verhaal te gooien. Tel daarbij op de opgebouwde spanning naar het einde van het seizoen en de naderende transformatie tot ‘het beest’, een volk dat in opstand komt, een naderend vijandig leger, een vleugje feminisme, een handjevol urban fantasy elementen… en je kan niet anders dan een succesverhaal krijgen.

Brigid Kemmerer weet enkele mooie, goed uitgewerkte en boeiende personages neer te zetten. Harper bijvoorbeeld, heeft een aangeboren beperking (cerebrale parese), maar is desondanks een heel strijdlustige, vastberaden en zelfstandige jongedame. Ik hou ervan dat ze niet op haar mondje is gevallen. Rhen doet zich voor als de stoere prins, maar eigenlijk heeft hij een peperkoeken hartje en is hij de wanhoop nabij dat de vloek nooit zal verbroken worden. Daarnaast draagt hij ook nog de druk met zich mee van een koninkrijk dat geleid moet worden. Grey, de rechterhand en lijfwacht van Rhen, is erg mysterieus en heeft zijn eigen redenen om in het paleis te blijven. Bovendien ben ik helemaal fan van zijn humor en is hij Rhen voor eeuwig trouw, waardoor het een van de betere nevenpersonages.
De toegankelijke en fijne schrijfstijl van Brigid Kemmerer doen je vliegen doorheen het verhaal met korte hoofdstukken waarin we afwisselend Rhen en Harper volgen. Deze afwisseling deed me soms in de haren klauwen van spanning, want aan het einde van een hoofdstuk word je met een cliffhanger nog meer in het verhaal gezogen wil je liefst zo snel mogelijk verder lezen. Hoofdstuk na hoofdstuk worden we getrakteerd op meer informatie en kleine details over de magische wereld. De heerlijke vertelwijze eist al je aandacht op en voert je mee door het verhaal waardoor je bijna geen tijd hebt om je af te vragen hoe het zou kunnen aflopen. Kemmerer levert geen half werk af: de realistische personages, de worldbuildig, de sensationele gebeurtenissen en plotwendingen, de uitgedachte woordwisselingen… alles klopt gewoon.

Een vloek zo eenzaam is een magisch, gruwelijk, spannend, maar fantastisch verhaal. Een echte aanrader. Ik zwijmel helemaal weg bij deze moderne hervertelling van Belle en het Beest. Kemmerer pakt me helemaal in met deze pageturner die me meermaals deed  glimlachen. Ik kan niet wachten op het vervolgdeel, Een hart zo vurig, om te weten hoe het verder gaat met Rhen en Harper en opnieuw te genieten van een fantastische leeservaring.

Een vloek zo eenzaam / Brigid Kemmerer / Vertaling Meerel Leene / Blossom Books / 2020 / 477 blz. / ISBN 9789463491730


Anna: Ik woon en werk in Lokeren als zelfstandig pediatrisch kinesitherapeute. Alhoewel ik een trage lezer of ‘slowreader’ ben, heb ik wel altijd een boek bij me. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je echt kan meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laat liggen. Samen met De Leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment