Wat voor lezer ben ik? Dat is lastig te beschrijven, want mijn leesstijl heeft zich door de jaren heen ontwikkeld. Ik kan me geen tijd herinneren waarin ik niet heb gelezen. Al van jongs af aan was het hoogtepunt van mijn week een tripje naar de bibliotheek, waar ik zeven boeken mocht uitkiezen om mee te nemen. Ik heb mijn bibliotheekaccount er nog even op nagecheckt, maar de limiet bereikte ik ook zeker iedere week. En toen de dichtstbijzijnde bieb te klein was, ben ik vrolijk iedere week naar de “grote bieb” in de stad gefietst met een rugzak vol boeken om te wisselen. Floortje, De olijke tweeling, De Vijf van Enid Blyton… Een van mijn favoriete series was destijds Star School van Cindy Jefferies, en De Glitterclub was mijn eerste echte buddyread, waarbij we zelfs een doe-boekje hadden. 

Toen ik begon aan de middelbare school ben ik meer thrillers, fantasy en Young Adult gaan lezen, wat ik ook nu nog steeds graag doe. Na een tijdje zijn de detectives mij een beetje te voorspelbaar geworden, maar iets waar ik waarschijnlijk nooit genoeg van zal krijgen zijn politieke thrillers. De Jack Ryan serie is een van mijn favorieten en de Cicero-trilogie van Robert Harris staat nog op mijn lijstje voor deze zomer. Zoals veel tieners ben ik in het YA-genre gerold door John Green. The Fault in our Stars was een van de eerste boeken die ik recenseerde voor een schoolopdracht en daarop volgde natuurlijk Paper Towns. Lang zijn Green en Tahereh Mafi mijn favoriete YA-schrijvers geweest, maar ik moet zeggen dat die plek recentelijk is ingenomen door Casey McQuiston met Red, white & royal blue. Het is een gevat, romantisch en ontzettend goed verhaal met een eigentijdse twist, wat je helemaal laat meeleven.

Daarnaast ben ik door school ook het plezier gaan inzien van klassieke literatuur. Jaarlijks deden we verhaalanalyses voor Engels en toen ben ik erachter gekomen dat de belangrijkste dingen in een boek – voor mij – karakterontwikkeling en world building zijn. Ongeacht het genre, een boek is pas echt het lezen waard als de schrijver mij kan meenemen in de wereld en het leven van een personage. Historische (familie) romans doen het nog altijd niet geweldig bij mij, maar De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch heb ik met plezier en verwondering gelezen.

Wat betreft de “hoe en waar lees ik?” kan ik zeggen alles en overal. Ik ben enorm fan van het papieren boek. Niks gaat boven het haastig omslaan van de bladzijden op het hoogtepunt van het verhaal, het even snel checken hoeveel pagina’s er nog zijn en het bewonderen van de kaft elke keer als je het boek pakt. ’s Zomers lekker in het park zonnen met een goed boek, of ’s winters bij de verwarming met een kop thee… Standaard had ik twee boeken in mijn schooltas, voor zowel de basisschool als de middelbare school en eigenlijk zelfs toen ik op en neer ging met de trein naar de universiteit. Echter, sinds ik op kamers woon lees ik voornamelijk e-books en heb ik standaard een iPad vol met boeken bij me. Deels is dit door ruimtegebrek op mijn kamer: ik heb al mijn lievelingsboeken meegenomen en in één boekenkast weten te stoppen, maar de rest heb ik gedoneerd in de hoop dat iemand anders er net zoveel plezier van heeft. En alhoewel ik eerst geen fan was van e-books, zie ik er nu ook wel de voordelen van in. Ik heb altijd tientallen boeken tot mijn beschikking zonder een zware tas mee te slepen en nooit zal ik mijn favoriete quotes en notities kwijtraken nu ik ze digitaal kan markeren!

Ik zou nog pagina’s kunnen volpraten over de verschillende boeken die ik door de jaren heb gelezen – en alle boeken die nog op mijn TBR staan voor komende zomer – maar voor nu draag ik graag het stokje over aan Valerie, die jullie volgende week zal vertellen wat voor lezer zij is. 

Tot snel!

Janine: Ik ben Janine, student Development Economics aan de Rijksuniversiteit Groningen en leesgek. In mijn vrije tijd is de kans groot dat ik word gespot met een goed boek en grote kop thee of koffie. Paperback of E-book, fantasy of thriller, Engels of Nederlands: op mijn to be read stapel ligt van alles wel wat!

 

No Comments

Post a Comment