Het is 2041 als het dan eindelijk zover is: hightech-gigant X-Com brengt een nieuw product op de markt genaamd Eternal, dat middels het toedienen van nanobots zal zorgen dat ziektes tijdig worden ontdekt en verholpen. Echter, enkele minuten voor de presentatie overhoort Jef een gesprek tussen de CEO en COO over een geheime update in het product dat hun toegang geeft tot de gedachten en acties van mensen. Snel laat hij zijn persoonlijke AI-bot een bericht achterlaten bij projectleider en goede vriendin Romy Bell, waarna hij “verongelukt” in zijn zelfrijdende auto. Wanneer Romy het bericht beluistert bekruipt haar een onheilspellend gevoel en in een kwestie van seconden besluit ook zij dat ze op de vlucht moet. Wat de beste dag van haar carrière had moeten zijn veranderd plots in één grote nachtmerrie van verraad, complotten en achtervolgingen.

Op zich is de verhaallijn niet erg verrassend, noch extreem spannend. In principe is het een klassiek achtervolgingsverhaal, waar de personages verwikkeld zijn geraakt in een complot en op de vlucht moeten omdat ze niemand meer kunnen vertrouwen. Wat erg prettig is gedaan in het verhaal is het chronologische verloop vanuit meerdere invalshoeken. De hoofdstukken worden allemaal gekenmerkt door een tijdstip, zodat je precies kunt weten waar alle personages op dat moment naar toe werken. Daarnaast wordt er verteld vanuit het oogpunt van zowel de bad guys als de personages die bij toeval achter het complot zijn gekomen. Hetgeen dat dit verhaal onderscheidt van anderen in haar genre is de focus op een hightech levensstijl. Aangezien het verhaal zelf vrij voorspelbaar is en er dus niet veel spanning is naar aanloop van de ontknoping, word je er niet direct in meegetrokken. Echter, het toevoegen van de futuristische omgeving en technologie heeft het verhaal een stuk interessanter gemaakt om te lezen, al dan niet wegens nieuwsgierigheid naar wat misschien ooit zal kunnen en de ethische kwesties betreffende de ingrijpende technologieën.

Een andere reden waarom het moeilijk was in dit verhaal te komen is dat de personages allemaal vrij oppervlakkig zijn. Behalve Romy, met wie je vrijwel het hele verhaal beleeft, is er van niemand echt een achtergrond bekend naast hun ondersteunend functie in het verhaal. Met andere woorden, er wordt verder geen aandacht besteed aan zaken buiten hun rol in X-Com’s Eternal. Dit maakt het lastig om je echt in het verhaal te verdiepen.
Waar overigens wel overduidelijk extra tijd aan is besteed, is de introductie van het boek. Er wordt vanuit meerdere perspectieven gekeken naar de uren voor de presentatie van Eternal en naar de tekst van de presentatie zelf, waarbij ook de business achtergrond van de schrijver even doorschemert. Misschien was het bedoelt om duidelijk het karakter van het bedrijf te presenteren aan de lezers, maar naar mijn mening was het boek fijner begonnen als er iets minder lang aandacht aan de hele presentatie was besteed en iets meer aan het introduceren en uitdiepen van de belangrijkste personages.

Eternal is een leuk boek om tussendoor even te lezen, en het fantaseren over alle soorten technologie die we in de toekomst zouden kunnen hebben heeft daar een groot aandeel in gehad. Dit boek is zeker een aanrader voor fans van series zoals black mirror, maar als je echt opzoek bent naar een pageturner vol actie en spanning dan is dit misschien niet het juiste boek om te kiezen.

Eternal / Steven van Belleghem / Uitgeverij Manteau / 2020 / 391 blz. / ISBN 9789022337387

Janine: Ik ben Janine, student Development Economics aan de Rijksuniversiteit Groningen en leesgek. In mijn vrije tijd is de kans groot dat ik word gespot met een goed boek en grote kop thee of koffie. Paperback of E-book, fantasy of thriller, Engels of Nederlands: op mijn to be read stapel ligt van alles wel wat!

 

 

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment