Mette start het nieuwe schooljaar op een nieuwe school, waar ze hoopt op een nieuw begin. Ze besluit mee te doen aan de schoolmusical, waar ze naast de excentrieke Eddy, ook de talentvolle schrijfster Flo ontmoet. Met haar zangtalent blaast ze iedereen omver, maar zingen haalt bij Mette ook nare herinneringen uit het verleden op. Als dan ook nog een nieuwe, maar oude bekende, zangdocente wordt aangenomen om bij de musical te helpen, loopt de spanning bij Mette op. Kan ze de gebeurtenissen op haar vorige school achter zich laten? En waarom blijft Flo zo door haar hoofd spoken? 

De tweede stem is een relatief kort verhaal, waarin dan ook weinig tijd is voor enorme details en ingewikkelde verhaallijnen. Het verhaal blijft redelijk aan de oppervlakte en bevat geen schokkende plottwist. In het begin wordt behoorlijk geheimzinnig gedaan over een gebeurtenis op de oude school van Mette. De spanning wordt hiermee goed opgebouwd. In de loop van het verhaal kom je er wel achter wat uiteindelijk is voorgevallen in het verleden, maar zelfs toen had ik het idee dat ik nog informatie miste. Deze informatie kwam echter niet, waardoor uiteindelijk ‘de mysterieuze gebeurtenis’ voor mij niet schokkend genoeg was voor in een boek. Ik kan me echter voorstellen dat het voor jongere lezers wel al voldoende stof tot nadenken geeft en de schrijfster misschien ook voor een subtielere aanpak is gegaan in dit verhaal. 

De andere verhaallijn in het boek gaat over de ontdekking van de seksualiteit van Mette. Dit heeft Elin Meijnen naar mijn idee mooi gebalanceerd beschreven, waarbij haar coming-out niet overdreven wordt, maar wel duidelijk de verwarring en het innerlijke dialoog bij Mette naar voren komt. Daarnaast heeft Mette een voor helaas veel jongeren herkenbare thuissituatie. Haar ouders zijn gescheiden en Mette woont bij haar moeder, terwijl ze bijna geen contact met vader heeft. Al met al maakt dit de hoofdpersoon een herkenbaar figuur, wat erg waardevol kan zijn voor lezende jongeren. 

De tweede stem is naar mijn idee een boek voor de jongere ‘young adult’ lezers. Ondanks de wat oppervlakkige verhaallijnen leest het boek erg fijn en snel weg. Bovendien sluiten de grote thema’s van het boek goed aan bij moderne adolescenten, die bezig zijn zichzelf te ontdekken. 

Hoi, ik ben Marije, 23 jaar en master Geneeskunde student in Leiden. Ik kan niet slapen zonder gelezen te hebben en op mijn kleine zolderkamertje struikel je over de boeken. Het liefst lees ik liefdesromans uit één van de vorige eeuwen of een verhaal waarbij ik mijn tranen lekker kan laten gaan. Alhoewel, sinds ik deel uitmaak van De Leesfabriek, waag zelfs ík me aan thrillers met een lichte voorkeur voor Engelstalig. Het mooie aan De Leesfabriek is dat we elkaar uitdagen om ‘out of the box’ te denken. Grijp eens een boek dat je normaal zou laten liggen!

De tweede stem / Elin Meijnen / Uitgeverij Blossom Books / 2021 / 170 blz. / ISBN 9789463492218

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment