Stel, je staat in een letterkundig museum in Antwerpen in de zaal over jongerenliteratuur. Om je heen zie je mooi materiaal over boeken, eerste drukken, facsimile’s, auteursportretten en natuurlijk ook een paar forse beeldhouwwerken. Plotseling stuit je op een heel groot marmeren blok. Dat blijkt niet zómaar een blok steen, maar een sokkel te zijn. Een gigantische sokkel. Kijk dan omhoog… Grote kans dat je voor het standbeeld staat van Marita de Sterck, de Grande Dame van de Vlaamse Jongerenliteratuur. Marita de Sterck is een groot auteur, geen discussie mogelijk.

Ik las haar nieuwste boek, Mirakel, over geheimen die onthuld worden, over generaties die lang blijven zwijgen en over nieuw leven dat haar rechten claimt. Het verhaal wervelt om slechts een paar personages, die elk vanuit hun eigen perspectief aan het woord komen. De jong volwassen Ruben zoekt een huisgenoot voor zijn grootvader Emiel die steeds vergeetachtiger wordt. Studente Nuri lijkt een goede keuze om in de buurt van de oude man te zijn, hem af en toe te verzorgen en hem niet in zeven sloten tegelijk te laten lopen. Dat Emiel ’s nachts vaak wakker is en met zijn al jaren geleden overleden vrouw Lea praat is voor Nuri heel herkenbaar. Ook zij is een onrustige slaper, ook zij heeft, als asielzoeker, meer meegemaakt dan haar lief is.

Opvallend element in het boek is dat Lea ook aan het woord komt. Hoewel reeds lang begraven dwaalt haar geest nog het huis en door de gedachten en frustraties van Emiel. Lea heeft een paar geheimen in haar graf meegenomen en hoewel Emiel wel weet heeft van een deel ervan heeft hij het meeste verdrongen. Hij hoopt het antwoord op zijn vragen te vinden in de stapel met overvolle verhuisdozen die uit hun oude huis komen. Nuri helpt hem met het openen van deze dozen van Pandora. Want natuurlijk vinden ze daar aanknopingspunten voor wat Emiel letterlijk en figuurlijk kwijt is geraakt. Zijn het oude demonen of angstige dromen die Emiel wakker houden?

Ze vinden pijnlijke geheimen en pijnlijke waarheden, die alles te maken hebben met de verwekking van de zoon van Lea en Emiel, Benjamin. Kleinzoon Ruben heeft daar helemaal geen weet van. Maar  wat wist Benjamin, de vader van Ruben? Blijkbaar is dat het grote familiegeheim waar nooit iemand aan raakte. Het enige aanknopingspunt is de jaarlijkse bedevaart die Lea meer dan vijftig jaar maakte. Eerst met Emiel, later met Benjamin en daarna nog met Ruben. Wat is er toen gebeurd? Een mirakel!

‘Mirakel’ is een prachtig verhaal over  de magie van familiegeheimen, herinneringen en over pijn en liefde. In tegenstelling tot haar historische romans en haar bewerkingen van volkssprookjes schrijft Marita deze keer een verhaal over personages in het hier en nu. Toch blijft de antropologe natuurlijk óók een verteller over natuurwetten, overlevering en geloof. In dit verhaal  geeft zij in de persoon van Lea, vanuit het graf veel oude wijsheden mee aan de lezer. En die worden vervat in prachtige taal. De zinnen van Marita staan vol met mooie vergelijkingen en formuleringen in vol rond Vlaams. Als Nederlander zeg ik dan maar dat ik goesting heb naar meer van dat schoons.

Mirakel / Marita de Sterck / Uitgeverij Querido / 2021 / 188 blz. / ISBN 9789045126234

John: Ik lees….. eigenlijk altijd. Nadat ik het leesvirus eenmaal ontdekte is het nooit meer overgegaan. Het is altijd mijn droom geweest om alle kinderen en jongeren datzelfde te laten ervaren. Binnen de redactie van De Leesfabriek werk ik vooral op de achtergrond want het platform is er voor jongeren en door jongeren.

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment